Pretraga

Postavlja se više od 900 novih punionica za električna vozila diljem Europe, 40 stiže u Hrvatsku

A- A+

Ambicioznim projektom CROSS-E postavit će se ultrabrze punionice za električna vozila duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe. Preciznije, na 238 lokacija ugradit će se 911 mjesta za punjenje. Posao izvođenja radova dobila je Grupa Petrol i partneri, a u realizaciju projekta će zajedno uložiti 130 milijuna eura. Čak 40 punionica izgradit će se u Hrvatskoj, a sve bi trebalo biti dovršeno do listopada 2026. godine.

punionica električni auto

punionica električni auto | foto: Freepik

Vizija budućnosti bez emisija tijekom putovanja električnim vozilima po Europi, ostvarit će se kroz projekt CROSS-E. Grupa Petrol će zajedno s partnerima postaviti 911 punionica na 238 lokacija diljem Europe. Investicija je vrijedna 130 milijuna eura, uz predviđenu potporu bespovratnih sredstava Europske unije od 34 milijuna eura.

Glavni ciljevi projekta CROSS-E obuhvaćaju unaprjeđenje povezanosti između kohezijskih država i Zapadne Europe, uspostavu prvih koridora za električna teretna vozila duž ključnih logističkih ruta te smanjenje vremena čekanja na lokacijama s visokom potražnjom za punjenje električnih vozila.

CROSS-E - karta ultrabrzih punionica u Europi

Karta ultrabrzih punionica u Europi za projekt CROSS-E | Foto: CROSS-E

Konzorcij četiri tvrtke, Grupe Petrol, Allegoa, GreenWaya i Emobility Solutionsa, provest će ciljeve projekta u čak osam država Europske unije, uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Nizozemsku te Sloveniju, Belgiju i Italiju. Do završetka projekta u listopadu 2026. godine, tvrtke će udružiti snage u postavljanje 838 mjesta za punjenje za lagana električna vozila (snage od 150 do 350 kW) i 73 mjesta za punjenje za teška električna vozila (350 kW).

Planira se postaviti 65 mjesta za punjenje (snage 150 kW i 350 kW) na 20 ključnih lokacija TEN-T (Transeuropska prometna mreža) u Sloveniji, od kojih će devet lokacija također osiguravati infrastrukturu za punjenje teških električnih vozila. Uz navedeno, u planu je i 40 mjesta za punjenje na 15 TEN-T lokacija u Hrvatskoj od kojih će osam biti namijenjeno za teška električna vozila.

Izdvojeni članak

Šveđani grade ‘e-autocestu’: Električna vozila će se puniti prolazeći cestom

Projekt CROSS-E odabrala je Europska komisija kao dio natječaja Infrastrukturnog instrumenta za alternativna goriva (AFIF) koji financijski podržava Instrument za povezivanje Europe (CEF), program EU za potporu financiranju europske prometne infrastrukture. Predviđa se da bi izvođenje radova na projektu CROSS-E trebali biti gotovi do listopada 2026. godine.

Pogledajte ovdje detalje ekološki održivog projekta izgradnje pristaništa za električne brodove na našoj obali.

Copy link
Powered by Social Snap