Pretraga

Slijedi li revitalizacija Zagrepčanke? Gradit će se jeftini stanovi za mlade ljude, javni park i moderna tržnica

A- A+

Zapuštena industrija u centru Zagreba bi uskoro mogla ponovno ‘oživjeti’. Naime, u siječnju ove godine je gradonačelnik Tomašević kazao kako će Gredelj postati novi centar Zagreba, a da se na prostoru Paromlina planira izgraditi nova gradska knjižnica. Bilo je i riječi o mogućoj prodaji Zagrepčanke, ali kako se čini do toga ipak neće doći, a rješenja za prostor bivše klaonice su već predložena.

"Zagrepčanka" danas

“Zagrepčanka” danas | foto: Paola Pučić

U travnju prošle godine, Arhitektonski studio 3LHD, na europskoj konferenciji REUSE ARCHITECTURE premijerno prikazao svoju viziju revitalizacije zagrebačkog Gredelja. Tim njihovim planom bi zapuštene tvorničke hale nadomak centra grada postale urbano središte po uzoru na europske metropole, a o tome smo pisali ovdje.

Gredelj, kao i Paromlin te Zagrepčanka predstavljaju gradsko, urbano i državno pitanje interesa, pa je tako i gradonačelnik Tomašević u siječnju ove godine, komentirao budućnost ovih industrijskih postrojenja. Tada je bio izjavio da se Paromlin i Gredelj neće prodavati te da se jedino oko Zagrepčanke može razmotriti prodaja i to ‘nekada u budućnosti’, o čemu možete više pročitati ovdje. Međutim, čini se da do prodaje Zagrepčanke ipak neće doći, već će se njezin prostor prenamijeniti i revitalizirati.

Klaonica nije u potpunosti prazna. Naime, dio skladišta se iznajmljuje i te su prostore najmoprimci uredili i dotjerali. Međutim, prostori koji pripadaju Gradu su zapušteni i devastirani. Ali čini se da je Grad odlučio riješiti pitanje kompleksa od 100 tisuća kvadrata.

Izdvojeni članak

Nova odluka Grada: Mijenjaju se planovi za Blok Kvatrić i Blok Badel

Prostori bivše klaonice bi uskoro mogli ‘živnuti’

Prema dokumentu u planu savjetovanja s javnošću Grada Zagreba za 2022. godinu pod rednim brojem 53. najavljeno je pokretanje savjetovanja o utvrđivanju javnog natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje gradskog projekta ‘Zagrepčanka’. Kao podloga za pokretanje cijelog projekta je poslužila i sociološka studija o gradskom projektu Zagrepčanka koja je objavljena prošlog prosinca. Istraživanje je naručio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada, a studija predlaže moguće načine oživljavanja prostora bivše klaonice.

Tako bi prostor Zagrepčanke  postao kombinirana stambena zona s poslovnom i javnom namjenom zaštićenih građevina industrijske baštine Zagrepčanke. Tu bi se gradili stanovi za mlade ljude koji bi si onda, na duže rokove, mogli iznajmiti jeftine stanove. Također, rješenje predlaže i izgradnju otvorenog javnog parka u sklopu bivše klaonice na kojemu bi se ljudi mogli otvoreno družiti. A park je svakako dobrodošlo rješenje obzirom na manjak zelenih površina u tom području.

Studija predlaže i izgradnji male i moderne tržnice koja bi promicala domaće OPG-ove kao i pretvorbu dijela Zagrepčanke u sportsko-rekreacijsku zonu. Osim toga, planirani su i izgradnja Kulturnog centra Trnje za edukativne i kulturne svrhe, dječjeg igrališta te prostora za beskućnike.

Prema pisanju tiskanog izdanja Jutarnjeg lista, ovaj prvi građevinski megaprojekt nove zagrebačke vlasti vrijedan je stotine milijuna kuna, a početak gradnje se očekuje sljedeće godine.

Cijeli dokument možete pogledati i ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap