Pretraga

U Ivanić Gradu potpisan ugovor težak 36 milijuna eura: Svi će građani dobiti kanalizaciju

A- A+

U Ivanić-Gradu je potpisan jedan od ugovora koji se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju 70 kilometara kanalizacijske mreže. Radi se o poboljšanju postojećeg sustava na kojem bi radovi, vrijedni 36 milijuna eura, trebali započeti u srpnju. Izvođači radova su tvrtka Georad, Josipa Sičaje i tvrtka Tigra, Milana Penave, koji bi u roku tri godine trebali izgraditi 1.800 novih priključaka.

Aglomeracija Ivanić Grad | Ilustracija: Ivanić Grad

Aglomeracija Ivanić Grad | Ilustracija: Ivanić Grad

Projekt se sastoji od tri investicijske mjere: rekonstrukcija, sanacija i poboljšanje postojećeg sustava odvodnje, izgradnja sustava odvodnje i nadogradnja sustava pročišćavanja otpadnih voda. Za dio projekta koji se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda provedena je javna nabava za izvođenje radova. Povodom potpisivanja ugovora za izvođenje radova na kanalizacijskom sustavu, vrijednog 36.442.163,21 eura bez PDV-a, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš najavio je početak radova.

– Grad je u ovom projektu suvlasnik, a početak radova se očekuje u srpnju ove godine i trajat će oko 3 godine. Za sve dijelove našeg grada i njihove građane koji nemaju kanalizaciju, ovo je velika stvar. Uz ovaj projekt vezat će se brojni gradski projekti koji će osiguravati ostalu infrastrukturu u vlastitom financiranju, rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada.

Izdvojeni članak

Građevinski projekti vrijedni preko 600 milijuna eura: Donosimo pregled aglomeracija u Hrvatskoj

Izvođači radova su Georad i Tigra

Ugovor su potpisali Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije i predstavnici izvođača – zajednice ponuditelja Josipom Sičajom, direktorom tvrtke GEORAD i Milanom Penavom, direktorom tvrtke TIGRA. Masten je napomenuo kako je ovaj ugovor samo dio ukupnog ugovora izgradnje odvodnje i pročišćavanja u Ivanić-Gradu. Inače, radi se o projektu aglomeracije vrijednom 47,5 milijuna eura, od čega su 25 milijuna eura bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU.

– Ovo je dio ugovora koji se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju oko 70 km kanalizacijske mreže. Od toga se 10% odnosi na radove u Kloštru, koji su dio iste aglomeracije. Drugi ugovor koji ćemo potpisati uskoro je ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji postojećeg, rekao je Tomislav Masten.

Uređaj će biti kapaciteta za 12.500 stanovnika, s trećim stupnjem pročišćavanja, koji će zadovoljiti sve EU direktive. Masten je objasnio kako bi njime bio zaokružen cjelokupni projekt aglomeracije Ivanić-Grada. Dodao je i kako će uz to izgraditi i 1.800 novih priključaka, a rok za završetak projekta je 33 mjeseca.

Izdvojeni članak

Šibenska aglomeracija polako se bliži svome kraju: Odrađeno 99,5 posto projekata vrijednog skoro 400 milijuna kuna

Što sve uključuju radovi?

Predviđeno je izvođenje radova na rekonstrukciji, sanaciji i poboljšanju postojećeg sustava odvodnje koji uključuju sljedeće: izgradnju tri kišna preljeva, izgradnju četiri retencijska bazena, rekonstrukciju 2.884 m kolektora i sanaciju CIPP (‘Cure In Place Pipe’) metodom 2.475 m kolektora i 59 okana. Također, u planu su radovi na izgradnji novog sustava odvodnje koji uključuju izgradnju 66.216 m gravitacijskih kolektora, 4.803 m tlačnih kolektora, 19 crpnih stanica i izgradnju 1.769 priprema za kućne priključke.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 47.497.576,98 eura, pri čemu dodijeljena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije iznose 25.054.190,61 eura, odnosno 66% iznosa prihvatljivih izdataka projekta. Preostali iznos od 12.943.870,98 eura sufinancira se nacionalnim sredstvima. Tako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike financira 40%, Hrvatske vode isto 40%, a Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije 20%.

Priključenost na kanalizaciju će biti 95%

Izgradnjom novog sustava javne odvodnje povećat će se priključenost na sustav javne odvodnje s 55% na 95%. Izgradnjom kišnih preljeva i retencijskih bazena, te rekonstrukcijom i sanacijom kolektora u lošem stanju, riješit će se problem neodgovarajućih hidrauličkih karakteristika mješovitog sustava javne odvodnje. Konačno, zadovoljavanje potrebnog stupnja pročišćavanja otpadnih voda postići će se izgradnjom UPOV-a III. stupnja pročišćavanja i odgovarajućeg kapaciteta.

Projekt uključuje ulaganja u sustav odvodnje otpadnih voda na području Grada Ivanić-Grad i dijela Općine Kloštar Ivanić. Planira se tako izgradnja razdjelnog sustava javne odvodnje u sljedećim naseljima: Caginec, Deanovec, Derežani, Donji Šarampov, Graberje Ivanićko (dio naselja), Ivanić-Grad (dijelovi bez izgrađenog kanalizacijskog sustava), Jelševac Breški, Lepšić, Opatinec, Posavski Bregi, Prkos Ivanićki, Šumećani, Tarno, Kloštar ivanić i Sobočani. Ovakvi projekti odvijaju se diljem Hrvatske. Više o projektu aglomeracije u drugim gradovima možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap