Pretraga

U kontroverznu Vlahovićevu vilu “useljava” čuvena Bakićeva skulptura

A- A+

Arhitektica i konzervatorica Zrinka Paladino na svom je Facebook profilu objavila fotografiju na kojoj se vidi kako u vilu Ante Vlahovića u Preradovićevoj “useljava” čuvena skulptura bika Vojina Bakića.

Foto: Wikimedia; Zrinka Paladino/Facebook

Na adresi Preradovićeva 11, mjestu gdje se nalazio poznati zagrebački restoran Drina, izgrađena je obiteljska vila Ante Vlahovića, inače predsjednika Adris Grupe, koja je izazvala popriličan interes javnosti zbog čega smo i mi početkom godine pisali o kontroverznom pročelju bez prozora, kojem po mnogima nije mjesto u staroj gradskoj jezgri.

Tko je Vojin Bakić?

Vojin Bakić jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, a njegova je umjetnička vrijednost prepoznata i izvan Hrvatske. Rođen je 1915. godine u Bjelovaru, a Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1938. godine u Zagrebu, nakon čega se vraća u Bjelovar gdje mu je organizirana prva samostalna izložba. Izlagao je u brojnim galerijama I muzejima kod nas i u svijetu. Umro je 1992. godine u Zagrebu.

Vila koju su projektirali najugledniji portugalski i domaći arhitektonski studiji od danas će krasiti i poznato djelo Vojina Bakića koji je poznatu skulpturu modelirao sredinom 50-ih, u različitim materijalima i dimenzijama.

Izdvojeni članak

[Anketa] Kontroverzno pročelje u Preradovićevoj: Što vi mislite o ovome?

Izložen i na Venecijanskom biennalu

Bik duljine dva i pol metra bio je izložen na Venecijanskom biennalu 1956., u sadri, a 1958. izložen je ispred Richterova paviljona za nastup na svjetskoj izložbi u Bruxellesu.

Predstavnici grada Antwerpena, čim su vidjeli skulpturu, odlučili su je otkupiti za grad, za Middelheim muzej skulptura na otvorenom. Uskoro je bio postavljen u tom parku, i godinama je tamo bio izložen, da bi ga 2007. postavili na ulazu u željeznički kolodvor u Antwerpenu. Tijekom uređenja kolodvora bika su vratili muzeju te je prije nekoliko godina procijenjen  na 250.000 eura, pisao je tada Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Čitatelji odlučili u anketi: Prazno pročelje u Preradovićevoj kvari vizuru grada

Novi dom poznatog Bakićevog djela

No od danas će poznata skluptura bika imati novi dom i to u Vlahovićevoj vili ispred koje je snimljena zaštićena skluptura.

Na svojoj Facebook stranici trenutak “useljavanja bika” ovjekovječila je arhitektica i konzervatorica Zrinka Paladino.

U kontroverznu Vlahovićevu vilu “useljava” čuvena Bakićeva skulptura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap