Pretraga

Ukidaju se naplatne kućice na autocestama u Hrvatskoj? Rješenje će koštati 500 milijuna kuna

A- A+

Državni tajnik Ministarstva prometa je u četvrtak na sjednici sabora predstavio izmjene Zakona o cestama, a naglasio je kako je cilj osigurati slobodan prolaz po svim mjestima gdje su trenutno naplatne kućice. Tajnik Tomislav Mihotić je potvrdio kako će se uvesti elektronička naplata cestarine ENC na područje cijele Hrvatske, a krajnji cilj je daj taj sustav bude jedinstven u cijeloj Europskoj uniji.

autocesta

Autocesta, ilustracija | foto: Vlada Republike Hrvatske

Državni tajnik Ministarstva prometa Tomislav Mihotić potvrdio je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako će se elektronička naplata cestarine (ENC) uvesti na području cijele Hrvatske, a intencija je da taj sustav bude jedinstven za cijelo područje Europske unije.

– ENC-ova u konačnosti neće biti, tj. neće biti naplatnih kućica na autocesti, odgovorio je Mihotić na upit Marine Opačak Bilić (Klub socijaldemokrata) razmišlja li se o modernizaciji ENC-a po uzoru na neke zemlje, prenosi Poslovni dnevnik.

Izdvojeni članak

Izabran izvođač radova za izgradnju autoceste do Siska: Investicija vrijedna 300 milijuna kuna

Predstavljajući izmjene Zakona o cestama, državni tajnik je naglasio kako je njihov cilj osigurati slobodan prolaz po svim mjestima gdje su danas naplatne kućice.

– To znači da će se vozila registrirati na drugi način, snimanjem kamere registracije vozila i onda će se s ENC-a novac skidati automatski, neće biti zastoja, dodatnog zagađenja koje nastaje na tim lokacijama, ustvrdio je i dodao kako je, u konačnici, cilj da se cijela Hrvatska, pa i EU uvežu u takav sustav.

Izdvojeni članak

Potpisan ugovor za izgradnju prve dionice autoceste A7 od 593 milijuna kuna

Željko Pavić (Klub socijaldemokrata) pozdravio je uvođenje ENC-a u cijeloj državi, no zanima ga koji hardver će se staviti na korištenje korisnicima ENC-a, tko će to platiti, vlasnik vozila ili država, tko će, s obzirom da imamo više upravitelja autocesta, platiti uvođenje ENC-a.  Sredstva za uvođenje ENC-a, dodao je, osigurana su u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), a riječ je o 500 milijuna kuna. Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) zanimalo je koliko će državni proračun, odnosno Hrvatske ceste (HC) koštati to što se financiranje održavanja nerazvrstanih cesta prebacuje na HC, a pita i što je sa strategijom izgradnje punionica za električne automobile.

Copy link
Powered by Social Snap