Pretraga

Video: Vrhunac devastacije Istre, iz Umaga preklinju za pomoć, uzurpirano 8 km obale

A- A+

Iz Grada Umaga upozoravaju kako je dio obale u ovom mjestu devastiran do neprepoznatljivosti pod utjecajem bespravne gradnja, dok se stihijska uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta nekontrolirano širi. Kao najveći problem ističe se 8 kilometara obale koje su pojedinci, mahom stranci državljani, prisvojili i betonizirali, te od kuda tjeraju stanovnike i turiste.

devastirana obala Umag

devastirana obala Umag | foto: Grad Umag

Bespravna gradnja u Istri je rak rana, a najnoviji primjer na koji upozoravaju iz Grada Umaga zaista je šokantan. Čak 8 kilometara obale prisvojile su privatne osobe koje priječe svima da područjem prolaze, a da stvar bude još gora prostor su u potpunosti devastirali. Izgradili su betonsko molove za plovila, sunčališta, i potom sve to skupa zapustili. Dodatno, uzurpirana su poljoprivredna i šumska područja u zaleđu.

Izdvojeni članak

Bespravna gradnja: Poljske kućice s vodospremom više neće moći biti vile s bazenom

– Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je ‘karcinom’ koji dnevno izjeda našu županiju, do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana. Zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u vikend parcele koje realno vrijede 2-3 €/m2, a prodaju se po 30-50 €/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, istarske favele, s tisućama stanovnika, stoji u priopćenju Grada Umaga u kojem upozoravaju širu javnost na ‘tihu okupaciju Istre’ koja danas događa svima pred očima. Objavili su i video područja na kojima cvjeta bespravna gradnja:

Kažu, upravo je okupacija prava riječ jer iza većine bespravne gradnje stoje stranci.

– Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija je djelo većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju ‘domaćih domoljuba’. Takva drskost i agresivnost stranih državljana u brutalnom uništavanju Istre nije zabilježena ni u ratnoj povijesti Istre, niti je u drugim dijelovima Hrvatske tako izražena. Ruganje je to prema svima nama u Istri koji tražimo poštivanje zakona te civilizirano ponašanje stranih državljana, koji zakone u svojim matičnim državama poštuju, dok se prema nama u Istri odnose kao ‘konkvistadori’ te ismijavaju zakone Republike Hrvatske – priopćili su iz Grada Umaga koji također objavio i video koji prikazuje kako danas izgleda dio umaške obale kojim više, mimo svih propisa, građani ne smiju niti prolaziti.

Izdvojeni članak

Gradilišta će moći zatvarati i komunalni redari, kako to može štetiti inspektorima i građanima?

Kako kaže gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, situacija je kritična. Poziva građevinsku inspekciju da učini svoje.

– Na području Grada Umaga imamo oko 8 kilometara obale koja apsolutno nije dostupna građanima niti turistima, ona je devastirana, okupirana i jedini način je da se to riješi bio vapaj prema onima koji to mogu riješiti. Ovo naše priopćenje je jedno od vapaja. Koje su institucije zakazale? Ako se radi o građevini, tada je građevinska inspekcija, ako se radi o zaštiti okoliša tada je nadležna inspekcija određenog ministarstva, tu je i pomorska inspekcija, a i rudarska inspekcija u određenim dijelovima jer se radi o pomorskom dobru koje je bogatstvo građana Republike Hrvatske, rekao je za HRT, Vili Bassanese uz dodatak kako u Umagu ne mogu dočekati proširene ovlasti komunalnih redara.

Pogledajte ovdje veliku akciju rušenja bespravne gradnje na Čiovu.

Copy link
Powered by Social Snap