Pretraga

Vlada kreće u izgradnju stadiona u Zagrebu, ali i u obnovu Poljuda: Tomaševiću o tome prvi glas

A- A+

Temeljem novog Zakona o sportu koji će stupiti početkom iduće godine, Vlada RH svojom odlukom može odrediti one sportske građevine koje smatra da su od nacionalnog značaja. Glasnogovornik Vlade najavio je obnovu, izgradnju i dogradnju sportskih građevina diljem Hrvatske i izgradnju stadiona u Zagrebu uz potporu države.

GNK Dinamo Zagreb | Instagram

– Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu. U tome će sudjelovati država s financijske strane uz druge koji će biti uključeni u taj projekt. Isto tako, idemo u obnovu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju sportskih građevina diljem Hrvatske. Temelj za to nam daje novi Zakon o sportu koji će stupiti početkom nove godine. On uvodi novitet da Vlada svojom odlukom odredi one sportske građevine koje smatra da su od nacionalnog značaja. Vlada će konzultirati ekspertizu HNS-a i druge aktere. Sad se stvorio politički i financijski okvir na kojem radimo te u okviru konzultacija s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma i sporta radimo na tome da se pronađe financijski okvir kroz koji bi se izvršila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija. Tu se misli i na Split gdje je reprezentacija igrala niz utakmica. Treba čestitati HNS-u što je vratio reprezentaciju u Split. Također Rijeka i drugi gradovi koji imaju sportske građevine koje imaju nacionalni značaj. Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a.

Predsjednik HNS-a: Imamo lošu stadionsku infrastrukturu

Izdvojeni članak

[FOTO] Objavljena projekcija travnjaka na novom stadionu: Ovako će izgledati osječki Pampas

Milić je naglasio kako ne bi bilo svrsishodno ići u izgradnju samo jednog nacionalnog stadiona jer država čeka pripremljene projekte koje će kandidirati klubovi vezano za sportske građevine od nacionalnog značaja. Najavio je da će Vlada u taj projekt ući ambiciozno, ali s punom sviješću da ovo zaslužuje hrvatski nogomet. Kako kaže, Hrvatska zaslužuje mrežu modernih stadiona koji će biti napravljeni u srednjem, kratkoročnom razdoblju u partnerstvu svih dionika i naglašavao kako ćemo se moći kandidirati za različita europska natjecanja.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić rekao je u ponedjeljak u ‘Otvorenom’ da Hrvatska ima najlošiju infrastrukturu kad su u pitanju stadioni te da se mora poraditi na tome, ali je naglasio i zadovoljstvo zbog izgradnje stadiona te pohvalio suradnju s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i Vladom RH.

– Ovaj modalitet je dobar kad je u pitanju infrastruktura od nacionalnog interesa. Modalitet da igramo u dijelovima Hrvatske gdje postoje uvjeti – pokazao se jako dobar. U proteklom razdoblju pokazali smo koliko znači ulagati u infrastrukturu. HNS je u protekle četiri godine uložio preko 110 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu, rekao je predsjednik HNS-a.

Čeka se dogovor Zagreba i Crkve oko zemljišta

Izdvojeni članak

Otkriveno kako bi trebao izgledati Dinamov stadion za budućnost

Pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika Željko Matijašec rekao je kako je Grad Zagreb unazad godine dana intenzivirao razgovore oko izgradnje stadiona u Maksimiru sa svim dionicima, te prije mjesec i pol dana poslao i službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji za suglasnost da se krene u daljnje korake izgradnje stadiona.

-Treba podsjetiti da zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu gdje je stadion u Maksimiru. Odlučili smo da je krajnje vrijeme da to riješimo dogovorno s partnerima jer to je u interesu svih građana. Čekamo odgovor, ali nema razloga da se ne prihvati. Nitko od nas ne može čekati krajnji rok dok sudovi to odluče, rekao je.

Član uprave GNK Dinamo Krešimir Antolić se nadovezao kako je crkva prije više od sto godina darovala zemljište građanima Zagreba zbog rekreacije, te objasnio kako je to zemljište do 1991. godine bilo u vlasništvu Dinama u katastru. Napomenuo je da ne mogu biti uključeni u konkretne razgovore, jer su to stvari koje rješavaju grad i crkva, ali je mišljenja da će crkva reagirati dobro.

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić je istaknuo kako treba ići i u obnovu Poljuda te najavio da će biti projekata iz klubova koji će se kandidirati za ulaganje u infrastrukturu. Pohvalio je i stadion u Osijeku za kojeg se nada da će do veljače biti gotov, a nada se i nekom finalu europskih utakmica u Zagrebu ili na nekom drugom stadionu, ako bude zadovoljavao uvjete.

Tomašević o inicijativi Vlade ne zna ništa

Na konferenciji za novinare u utorak, dan nakon emisije ‘Otvoreno’, gradonačelnik Tomislav Tomašević je rekao da mu je izjava glasnogovornika Vlade RH prva informacija jer grad s Dinamom već godinu dana vodi pregovore o tome. ‘Od grada se tražilo da osigura zemljište, a investitor je Dinamo. Mi radimo na tome jer zemljište nije u potpunosti u vlasništvu grada, a ovo mi je prvi glas’.

Tomašević je pozdravio sva ulaganja Vlade u sportske infrastrukturne objekte i podsjetio da dvorana Doma sportova nije obnovljena od potresa te se nada da će dio vladinih ulaganja završiti i tamo, kao i u bazenu u Španskom o kojem se već godinama govori.

– Zagrebu ne treba nova lokacija za stadion već treba srušiti ovaj stadion na ovoj lokaciji i izgradi novi na mjestu maksimirskog, kazao je i dodao da se mora obnoviti i stadion u Kranjčevićevoj.

dinamo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap