Pretraga

‘Zagrebački Manhattan’ preselio kod susjeda, europska Burj Khalifa u Budimpešti

A- A+

‘Zagrebački Manhattan’, ambiciozan projekt koji je bivši gradonačelnik, Milan Bandić, dogovarao s šeikom, Mohamed Alabbarom, izgledno dobiva šansu za realizaciju, ali kod susjeda. Sve su glasnije priče da mađarska Vlada ozbiljno pregovara s Alabbarom oko izgradnje 220 metara visokog nebodera na top lokaciji u Budimpešti koji bi trebao bit samo početak stvaranja projekta popularno nazivanog ‘DubaiPest’.

Budimpešta

Budimpešta | foto: Freepik

Šeik Mohamed Alabbar, odnosno njegova tvrtka za ulaganje u nekretnine i razvoj sa sjedištem u Abu Dhabiju, Eagle Hills, prošli je tjedan popisala obvezujući ugovor za kupnju kompleksa Sunčani Hvar.  Što je oživjelo priču o zagrebačkom Manhattnu, velikom projektu Milana Bandića za koji je ovaj s Alabbarovom tvrtkom Eagle Hill u jednom trenutku čak i potpisao memorandum o namjeri gradnje. No, kako je ova priča s novom zagrebačkom upravu brzo otišla u povijest, investicija se, čini se, preselila 350 kilometara dalje, u glavni grad Mađarske.

Kako sve intenzivnije pišu mađarski mediji, navodno je njihova Vlada već daleko odmakla s planiranjem implementacije projekta izgradnje europske Burj Khalife. I to, ni manje ni više, već na području Rákosrendező, odnosno u neposrednoj blizini Trga heroja koji predstavlja jednu od globalno neprepoznatljivijih vizura Budimpešte.

Izdvojeni članak

10 najviših nebodera na svijetu

Ulaganje od 5 milijardi eura

Kako piše dailynewshungary.com, riječ je o projektu vrijednom približno 5 milijardi eura i ulaganju koje bi se temeljio na međuvladinom sporazumu između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mađarske.

Emaar Properties kupio bi područje bez konkurencije, ali po tržišnoj cijeni. Mađarska vlada navodno je obećala i približno 800 milijuna eura uložiti za razvoj infrastrukture na području izgradnje, odnosno u konstrukciju nadvožnjaka, proširenje metroa, proširenja i obnovu željeznice, te izgradnju pješačkih i biciklističkih staza.  Nadvožnjak bi išao između Zuglóa i Angyalfölda, čime bi Városliget bio bez automobila.

Čeka se procjena vrijednosti

Vrijednost zemljišta za ovo područje još uvijek nije procijenjena, stoga konačna cijena ne bi bila fiksna, već zbroj cijene kvadrata. Procjenjuje se da je riječ o površini od 69,3 hektara, no nekoliko bi dionica bilo isključeno iz posla, piše dailynewshungary.com.  Među ostalim, bile bi isključene i zone potrebne za dugoročnu izgradnju, poput spomenutog nadvožnjaka. Područje BVSC-a također bi bilo odsječeno, kao i Park povijesti željeznice. Tvrtka Emaar Properties također planira graditi iznad tračnica, no planovi su još u fazi izrade i još nisu odobreni.

Čitava priča čeka odobrenje, ali i, navodno, procjenu vrijednosti prostora od ‘treće strane’. Uz napomenu kako budimpeštanski gradski čelnici javno izražavaju negodovanje zbog projekta, ponajviše zbog toga što bi 220 metara visok neboder trajno uništio svjetski poznati pogled na Budimpeštu iz pozicije Trga Heroja.

Dozanajte ovdje sve o nekretinama na New York Manhattnu.

Copy link
Powered by Social Snap