Pretraga

Zaštićena kulturna baština postaje moderan dječji vrtić

A- A+

Djeca iz Donjeg Miholjca dobivaju novi vrtićki prostor. U zgradi na Trgu Ante Starčevića, donedavno su bile smještene lokalne udruge, a sada je ovaj objekt zaštićene kulturne baštine dobio prijekopotrebnu prenamjenu. Prije nego što je odlučeno da zgrada dobiva novu ulogu dječjeg vrtića, provedena je energetska obnova pod budnim okom konzervatora.

Zgrada na Trgu Ante Starčevića u Donjem Miholjcu

Zgrada na Trgu Ante Starčevića u Donjem Miholjcu | Foto: Grad Donji Miholjac

Zgrada zaštićene kulturne baštine u Donjem Miholjcu prenamijenjena je u dječji vrtić. Grad se za to odlučio zbog nedostatka prostora za smještaj svih vrtićanaca. Prikupljena je sva potrebna dokumentacija, a županijska komisija uskoro bi trebala dati odobrenje za početak rada vrtića. Pretpostavlja se da bi to moglo biti početkom ožujka.

Izdvojeni članak

U Ogulinu će se graditi dječji vrtić financiran u potpunosti iz EU fondova

Nedavno je provedena kompletna energetska obnova zgrade. Budući da ima status zaštićene kulturne baštine, moralo se voditi računa o konzervatorskim zahtjevima. Poboljšana je izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamijenjena je stolarija te rekonstruirana rasvjeta i dosadašnji sustav grijanja na pelete.

Prije prenamjene, zgrada je služila kao prostor za održavanje sastanaka lokalnim udrugama. Točnije, udruzi ‘Likrob’ i ‘Društvu naša djeca’. Budući dječji vrtić nalazi se na Trgu Ante Starčevića br. 20.

U samom centru Zagreba, trebala bi započeti gradnja sinagoge s Židovskim centrom u kojem će biti dječji vrtić. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap