Pretraga

Izračunata ukupna šteta od potresa: Iznos prelazi cifru od 40 milijardi kuna

A- A+

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak na današnjoj je sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavio procjenu štete nastale zbog potresa koji su područje grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije pogodili tijekom prošle godine. Iznos prelazi cifru od 40 milijardi kuna.

petrinja

Petrinja nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske jednoglasno je usvojen prijedlog Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavio je podatke o procjeni štete na potresom pogođenim područjima.

– Procjena štete  i gubitka koji su izrađeni prema DLA metodologiji poslužit će u dijelu koji je prihvatljiv i za podnošenje zahtjeva za dobivanje pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije, objasnio je ministar Horvat.

Izabrana metodologija za procjenu štete međunarodno je prepoznata i priznata kao provjerena metodologija koju prihvaćaju Ujedinjeni narodi, Europska unija, Svjetska banka te druge međunarodne organizacije i institucije.

Izdvojeni članak

Objavljeni novi vodiči za obnovu građevina nakon potresa

Šteta preko 40 milijardi kuna

U procjenjivanje štete uzeta je u obzir i nastala naknadna i progresivna šteta na području grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, ali i pojedinačne štete na građevinama u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Izračunato je prema tome da ukupna šteta i gubitci iznose 5,508,740,811 eura, odnosno 41,633,410,427 kuna. Temeljem ove procjene izrađen je Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

– Prouzročena šteta čini 10,21 posto bruto nacionalnog dohotka, a time se proglašava elementarnom nepogodom velikih razmjera, dodala je ministrica Nataša Tramišak. 

Na temelju tako procijenjene vrijednosti, Hrvatska može prijaviti doprinos iz Europskog fonda solidarnosti od 319,19 milijuna eura.

– Siguran sam da ćemo, kao što je to bio s prvim štetama od potresa i ovaj puta dobiti snažnu potporu iz ovoga europskoga fonda, zaključio je premijer Andrej Plenković.

Copy link
Powered by Social Snap