Pretraga

Konačno odlučeno: Rušit će se zgrada na uglu Đorđićeve i Palmotićeve, ponovno padale cigle

A- A+

Državni inspektorat odlučio je da se ruši zgrada na uglu Đorđićeve i Palmotićeve ulice, jer je proglašena opasnom, potvrdio je za N1 glavni državni inspektor, Andrija Mikulić. U ponedjeljak, 10. siječnja, otvaraju se ponude za izvođača rušenja, a 10 dana je rok žalbe na tu odluku.

Godišnjica zagrebačkog potresa | foto: SOS Zagreb

Ova je vijest uslijedila nakon što se medijima proširila vijest kako su sa zgrade na križanju Đorđićeve i Palmotićeve padale cigle. Praktički svaki jači vjetar potencijalna je opasnost za sve prolaznike koji bi se u tom trenu mogli naći blizu, unatoč zaštitnoj ogradi koja već više od godinu dana stoji na tom uglu.

Ogradu su građani Zagreba redovito ‘ukrašavali’ u skladu s godišnjim dobom, a sada su na njoj grančice bora i plastični Djed Božićnjak.

Podsjetimo, Europska unija je Hrvatskoj do sada osigurala 319,2 milijuna eura za sanaciju potresom uzrokovane štete. Prvi dio, predujam od 41 milijun eura, je isplaćen u kolovozu 2021. godine. Ostatak je isplaćen prošlog tjedna. Hrvatska je do sada, ako se pribroji iznos od 683, 7 milijuna eura koliko je zaprimljeno za posljedice potresa u Zagrebu, od Europske unije zaprimila više od milijardu eura bespovratne pomoći. Ipak, građani su nezadovoljni sporošću cijelog procesa.

Zato je saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila u srijedu pokretanje inicijative za smjenu ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, kako kaže, zbog neuspjele obnove nakon potresa, što podržava i veći dio oporbe. O svemu se oglasio i ministar te izjavio kako oporba ima pravo pozvati na njegov opoziv te je izjavio kako u procesu obnove svatko nosi svoj dio odgovornosti. Kazao je i kako premijer nije rekao da obnova kasni, nego da ‘nismo zadovoljni dinamikom’.

O recentnim zbivanjima po pitanju obnove može čitati u sljedećem članku.

Izdvojeni članak

GLAS pokreće inicijativu za smjenu Horvata zbog neuspjele obnove, Horvat: ‘Imaju na to pravo’

Copy link
Powered by Social Snap