Pretraga

Prozor s dvostrukim ili trostrukim oknom?

A- A+

Prozori s dvostrukim staklima poznati su po svojoj sposobnosti zaštite od temperatura, propuha, buke i kondenzacije, te po toj logici, prozori s trostrukim staklom trebali bi biti još bolji. Da je tema toliko jednostavna ne biste sada čitali ovaj članak. Prosječni gubitci topline kroz prozore i vrata čine više od 40% toplinskih gubitaka građevine, a uz odabir krivog prozora mogu biti i veći. Odabir najboljeg prozora za vaš dom ovisi o nizu čimbenika koji su jedinstveni za vašu situaciju.

Prozori s dvostrukim i trostrukim oknom, ilustracija | foto: Unsplash

Ako ste nedavno ugrađivali PVC stolariju onda znate da je na tržištu velik izbor proizvođača s još šarenijim rasponom kvalitete. Ovim člankom ćemo vam pokušati objasniti što su prozori s dvostrukim i trostrukim staklom i koje su razlike.

Što su prozori s dvostrukim i trostrukim oknom?

Prozori s dvoslojnim i troslojnim staklom dolaze s dva ili tri prozorska okna. Prozorsko okno je stakleni list koji odvaja vanjski svijet od unutarnjeg prostora. Prozor s dva prozorska okna, odnosno stakla, je standardni prozor kojeg većina ima. Uvođenjem dodatnog stakla u prozor dovelo je i do izuma izoliranih staklenih jedinica (IGU) koje se ponekad nazivaju i zapečaćene jedinice. Zapečaćena jedinica kombinira više stakala prozora s energetski učinkovitim odstojnikom u jedno. Za dodatnu učinkovitost obično se između stakala koriste argonska i kriptonska ispuna. Kripton, plin, a ne izmišljeni planet iz DC stripova o Supermenu.

Prozori s dvostrukim oknom

Prosječni PVC prozor s dvostrukim staklom reflektirat će 90% energije i propustiti samo 10%, što znači da će isto tako tijekom hladnih dana 90% topline vašeg doma ostati unutra, a samo 10% pobjeći. PVC prozori s dvostrukim staklom zaustavljaju više buke od prozora od drva ili nekog drugog materijala. Prosječna ocjenom klase prijenosa zvuka (STC) je 26-32 dB, dovoljan index za održavanjem doma mirnim. Prozori s ocjenom između 25 i 65 dB su zadovoljavajući, ali naravno što je viša ocjena to je bolja kontrola zvuka, pa će tako ocjena poviše 65 biti iznimno zadovoljavajuća. Prozori s ocjenom 25-29 dB pružaju potpunu zvučnu izolaciju automobila na udaljenosti od 40 m, a s prozorima s ocjenom 30-34 dB nećete čuti aute na udaljenosti od 25-40 m. Prozori samo s jednim oknom imaju ocjene između 18 i 20 dB, ocjene koje nikako ne zadovoljavaju standarde prijenosa zvuka.

Prozori osim što nam pružaju dnevnu svjetlost i odvajaju vanjski prostor od unutarnjeg, imaju i sigurnosnu svrhu. Da bi se ušlo u vaš dom preko prozora potrebno je probiti dva okna prozora. Zvuči lagano probiti tanko staklo, ali u praksi nije, jer je za takvi pothvat potrebno primijeniti veliku silu s teškim predmetom na maloj kontaktnoj površi… Dva puta… To je buka koju ne želite kada provaljujete nekome u dom. Nažalost, postoji način s kojim se može provaliti u dom preko prozora blagim pokretom s odvijačem dok je prozor u kipu. Iz sigurnosnih razloga nećemo otkriti taj način, ali dobro je da znate da postoji ta opasnost ako imate prozore u prizemlju.

Kupnjom PVC prozora dobit će te gotovi proizvod koji je spreman za instalaciju. Pravilna instalacija je od najveće važnosti kako bi se osiguralo pravilno postavljanje, brtvljenje i funkcija vašeg prozora. Ukoliko ste „uradi sam“ majstor postavljanje ovakvih prozora neće biti preveliki pothvat. Postojanje dodatnog prozorskog okna neće utjecati na prolazak svjetlosti u vaš prostor. Prozori s dvostrukim oknom propustit će svjetlo jednako kao i druge vrste prozora, i pri tome će stručno zaštititi vaš dom od gubitka energije.

Prozori s trostrukim oknom

Prozori s trostrukim oknom sprječavaju prolazak topline tijekom toplih dana 97%, što znači da će tijekom hladnih dana istječi samo 3% topline vašeg doma. Dodatni sloj stakla ne nudi znatno veću zaštitu od buke, pa će ocjena klase prijenosa zvuka biti približno ista. Prozori s trostrukim oknom imaju vrlo malo prostora između svakog stakla, što znači da je manje mjesta za ispune. Veća debljina stakla i veći broj komora u okviru prozora može podignuti ocjenu klase prijenosa zvuka.

Trostruko okno prozora pruža veću sigurnost. Više stakla znači više stakla za razbiti za bilo koju vrstu uljeza. Prozori s trostrukim oknom su veći i teži od ostalih, pa su mnogo otpornija na oštećenja i provale.

Pri kupnji prozori s trostrukim oknom mogući su zahtjevi za dodatne prilagodne jer postoji potreba strukturnog prilagođavanja dodatnog okna. Prozore s trostrukim oknom je mnogo teže instalirati, te je potrebna profesionalna instalacija certificiranih radnika. Tri staklena okna znače više slojeva kroz koje sunce prolazi, što znači da postoji vrlo suptilna razlika između trostrukih i dvostrukih prozora kada je u pitanju prirodno svjetlo.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Trik s PVC prozorima koji će vam smanjiti račune i podići temperaturu u stanu

Što čini prozore s tri okna boljim od dvostrukih?

Dodatno staklo na prozoru stvara bolju izolacijsku barijeru. U usporedbi s jedinicama s dvostrukim staklom, prozori s tri okna omogućuju manje izlaza topline, imaju manje kondenzacije. Dodatno, jedna prednost trostrukih prozora u odnosu na dvostruke je ta što dodatno okno omogućuje korištenje dodatnih premaza Low-E. Premazi niske emisije se koriste kako bi se poboljšale izolacijske sposobnosti UV zračenja i topline, samim time ih učinite učinkovitijima i vaš dom udobnijim.

Prozori s dvostrukim staklom imaju vrijednost R u rasponu od 3 m2K/W do 3,8 m2K/W, dok prozori s troslojnim prozorom imaju vrijednost R do 7-8 m2K/W, što ih čini učinkovitijima u blokiranju protoka topline. R označava toplinski otpor, odnosno otpor koji materijal pruža prolasku topline. To znači da zamjena dvoslojnih prozora s troslojnim prozorima smanjuje troškove grijanja.

Koji odabrati?

Prilikom odabira prozora s troslojnim staklom potrebno je uzeti u obzir ukupnu debljinu stakla. Većina proizvođača nudi stakla s trostrukim staklom debljine 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 te 25 mm, što je veća debljina stakla učinkovitija je konfiguracija trostrukog okna. Razlika u učinkovitosti u odnosu na debljinu stakla može biti i do 30%.
Premazi Low-E, pjena u unutarnjem okviru prozora i ispune plinom od argona ili kriptona mogu pomoći poboljšati performanse prozora s dvostrukim oknom i dovesti ih do novih standarda. To, naravno, utječe i na cijene prozora.

U prosjeku prozori s tri okna koštaju i do 30% više u odnosu na jedinice s dvostrukim oknom. Navedena razlika nije preveliki trošak kada mijenjate jedan prozor, ali kada ih se mijenja više iznosi mogu doseći vrtoglave visine. Iznos potrošen na kupnju i ugradnju prozora ne bi trebao prelaziti uštedu koju dobivate ugradnjom takvog prozora. Prozore s trostrukim oknom je isplativo instalirati samo ako živite u dijelovima države koji imaju duge hladne zime.

Pročitajte trik s PVC prozorima koji će vam smanjiti račune.

Copy link
Powered by Social Snap