Pretraga

Gradonačelnik Tomašević sudjelovao na forumu gradonačelnika Mediterana, teme su bile gospodarenje otpadom, transport i solarna energija

A- A+

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, na poziv gradonačelnika Firence Daria Nardelle, sudjelovao je na Firentinskom forumu gradonačelnika Mediterana koji se održao od 24. do 27. veljače 2022. Na skupu je sudjelovalo sedamdesetak gradonačelnika i više od dvjesto delegata mediteranskih država.

Firentinski forum | Grad Zagreb

Gradonačelnik Tomašević sudjelovao je u raspravi panela o klimatskim promjenama i održivom razvoju naglasivši politike Grada Zagreba koje razvija u tom pravcu, a vezane uz transport, gospodarenje otpadom i korištenje solarne energije.

Izdvojeni članak

Tomašević poručio: Glomazni otpad će biti u gradskim rukama od veljače

Cilj Foruma bio je privući pažnju na područje Mediterana, kroz dijalog između glavnih gradova, njegujući i promičući aktivnosti koje podržavaju suradnju i mir. U tom kontekstu, gradonačelnik Tomašević je s ostalim gradonačelnicima izrazio veliku zabrinutost razvojem situacije u Ukrajini, a gradonačelnici su se usuglaslili o solidarnosti u prihvatu izbjeglica.

Tomašević na Firentinskom forumu | Grad Zagreb

Tijekom skupa, gradonačelnik Tomašević je održao i službeni sastanak s gradonačelnikom Nardellom. Na sastanku se razgovaralo o potencijalnoj suradnji Zagreba i Firence, budućim posjetima, kao i o užoj suradnji naših gradova unutar europske mreže EUROCITIES kojom predsjeda gradonačelnik Nardella, a koja se između ostalog zalaže i za veći utjecaj gradova unutar politika Europske unije.

Tomašević na Firentinskom forumu | Grad Zagreb

Gradonačelnik se kratko sastao i s gradonačelnikom Rima kao i s brojnim drugim gradonačelnicima mediteranskih zemalja. Neformalno se sastao i s gradonačelnicima Splita, Rijeke, Zadra i Pule, te zamjenicom gradonačelnika Dubrovnika, koji su također sudjelovali na Forumu.

Izdvojeni članak

Od četvrtka se vozimo žičarom: Tomašević otkrio cijene karata

 

Sudionici Foruma su podržali Deklaraciju o interkulturalnom dijalogu i suradnji gradova na Mediteranu. Dolazak Svetog oca pape Franje i sastanak s gradonačelnicima otkazan je iz zdravstvenih razloga.

Copy link
Powered by Social Snap