Pretraga

Fabrikat – obiteljski biznis iz čije tvornice izlazi unikatan namještaj koji će zauvijek trajati

A- A+

Glavne zvijezde njihove tvornice su stolovi i police od punog drveta. Njihove kreacije su 100% hrvatski proizvod jer drvo nabavljaju u Slavoniji, a njihova životno  – poslovna filozofija osvaja na prvu. Kako to izgleda kada otac i kći udruže snage i bace se u proizvodnju namještaja, ispričat će nam Jelena Božić koja je s ocem Edijem pokrenula tvrtku Fabrikat.

Jelena Božić / foto: Privatna arhiva

Fabrikat je nastao slučajno, ali zapravo iza svakog branda stoji puno rada i promišljeno vrijeme utrošeno za nastanak istog. Moji roditelji su se preko 30 godina bavili talijanskim namještajem i uređivanjem interijera te su nedavno otišli u mirovinu. Tijekom svog dugogodišnjeg rada cjelokupni posao su obavljali sami od projektiranja preko crtanja do dostave i montaže. Iako se otac nikad nije bavio klasičnim stolarskim obrtom, volio je i naučio biti “sam svoj majstor” te je mnoge stvari želio i znao izraditi svojim rukama. Ta zanimacija i hobi potječe zapravo od mojeg djeda, odnosno noneta, kako u Istri kažemo, koji je bio tokar po struci i imao veliku radionu te se bavio metalom, započinje Jelena.

Djeca najviše uče u okruženju i gledajući odrasle, tako da je boravak u radionici uz oca, pridonio razvoju Jelenine ljubavi prema ručnom radu, a priča njihovog branda je krenula prije pet godina kada je Jelena poželjela jedan drveni stol s metalnim nogama.

– Tada je takvih stolova zaista bilo malo u ponudi i mi smo ga odlučili izraditi. Tako je nastao naš prvi proizvod, masivni stol s metalnim nogama koji sam uploadala na Instagram profil i pratitelji su pokazali interes za tim… Proizvod je taj koji je nastao slučajno i spontano, no cijeli brand Fabrikat je rezultat promišljene priče koju smo htjeli baš na ovaj način predstaviti publici. Puno smo uložili u web shop, izradu, osmišljavanje svih imena. Željeli smo da bude autohtono istarsko, pristupačno, da kupci mogu samostalno kreirati svoj proizvod i da prije svega dobiju kvalitetan i dugotrajan proizvod koji će izazvati wow efekt u interijeru, objašnjava naša sugovornica.

Jelena i njezin otac također su znali da nisu u mogućnosti proizvoditi serijski te se iz tog razloga svaki njihov proizvod čeka određeno vrijeme jer se tek nakon narudžbe kreće u izradu.

– Mislim da je iznimno važno u današnje konzumerističko vrijeme naglasak dati na proizvode koji traju i u koje su uloženi vrijeme i ljubav prilikom izrade, ističe Jelena.

Fabrikatov custom made open space ormar / foto: Privatna arhiva

Fabrikatov custom made projekt / foto: Privatna arhiva

Fabrikatov custom made stol / foto: Privatna arhiva

Fabrikatova custom made biblioteka / foto: Privatna arhiva

Fabrikatova custom made konzola za umivaonik / foto: Privatna arhiva

Fabrikatova custom made konzola za vina / foto: Privatna arhiva

Fabrikatova custom made konzola za vina / foto: Privatna arhiva

Fabrikatova custom made polica / foto: Privatna arhiva

Skancija – Fabrikatov bestseller

Na pitanje koji bi Fabrikatov proizvod posebno istaknula, Jelena kaže da je to svakako vrsta police imena Skancija.

– Definitivno proizvod na koji smo najviše ponosni je Skancija i ona predstavlja našu TOP ponudu s obzirom na potražnju i broj komada koji smo izradili. Imamo i mi jednu u svojem prostoru i moram priznati da je zaista divna. Mnogo puta sam ju gledala kad bi izradili za nekog od klijenata, ali tek njenim boravkom u našem interijeru mogu osjetiti njenu glavnu vrijednost. Nenametljiva, elegantna, jednostavna, vrlo lako se uklapa u gotovo svaki prostor, “trpi” razne dekoracije poput vaza, knjiga, ogledala, slika… nevjerojatno zahvalan proizvod, objašnjava naša sugovornica.

Skancija / foto: Privatna arhiva

Jelena također ističe klijente koji su odabrali upravo Fabrikat za izradu više proizvoda, odnosno klijente koji su im se vratili.

– Tako su nastali Fjok, jedna custome made polica za vina i jedan šank/pult za fitness klub. Moram priznati da ne uzimamo često custome made projekte jer se sve skupa zna otegnuti u procesu crtanja, biranja i izrade. Naime, svaki novo kreirani proizvod zahtijeva dodatno vrijeme u izradi kako bi se stvorio funkcionalan i tehnički stabilan proizvod, istovremeno ne zanemarujući estetiku koja predstavlja primarnu karakteristiku. Posebno smo zadovoljni i jednim apartmanom koji smo uređivali u Rijeci, a koji je obuhvaćao dosta custome made Fabrikat proizvoda, poput šanka stola, konzole za umivaonik, neobičnog open space ormara i slično, dodaje Jelena.

Fjok / foto: Privatna arhiva

Povratak prirodnim materijalima nije trend, već stil života

Što se tiče materijala koji posebno inspiriraju Fabrikat, nije teško zaključiti da su to drvo i metal.

– Glavni materijali s kojima radimo su puno drvo i metal. Za sada u ponudi imamo puno drvo hrast i orah. Iako puno drvo predstavlja apsolutno najvišu razinu kvalitete u izradi, često su takvi proizvodi iznimno teški, ali su zato i dugotrajni te iznimno stabilni. Voljeli bih s vremenom uvrstiti još koju vrstu drva, no to ćemo vidjeti s obzirom na nabavke istoga. Od metala koristimo industrijski metal okruglog ili kvadratnog profila koji nudimo kao sirovi,  farbani crni/bijeli te brončani i zlatni, objašnjava naša sugovornica.

Na pitanje koji ih pak trendovi posebno inspiriraju, Jelena se poziva na vječno “manje je više” pravilo.

– Što se tiče inspiracije i trendova, mislim da je jednostavnost i “manje je više” nešto što nikad ne izlazi iz mode. Često znam imati neke ideje koje moj tata pojednostavi upravo iz razloga što bi proizvodi za interijer ipak trebali predstavljati određenu pomaknutu klasiku kako bi dugotrajno živjeli, a opet oživjeli interijer, objašnjava Jelena.

U čemu još leži prednost i posebnost Fabrikatovih proizvoda, zanimalo nas je.

– Kao što sam već spomenula u prethodnim odgovorima, mislim da je to prvenstveno kvaliteta i činjenica da konfiguracijom materijala i boja klijent može sam odabrati kako će finalni proizvod izgledati. Odnosno odabir u vrsti drva i boji metala. Samim time svaki proizvod postaje unikatan u svojoj izvedbi, ističe naša sugovornica.

Izdvojeni članak

Pričali smo s Dominikom Meštrovićem, novim wunderkindom hrvatske stolarske scene

 

Iako još uvijek živimo u konzumerističkom društvu, sve se više okrećemo ručnom radu, prirodnim materijalima, održivoj gradnji, ekološki osviještenoj modi, prehrani i slično pa nam se učinilo zgodnim privesti ovaj intervju kraju uz Jelenin komentar na spomenuti trend.

– Ja čvrsto vjerujem da to nije trend. Ako pitate mog oca koji je vjerni kolekcionar svega i svačega te stvarima pristupa s misijom da se sve može popraviti i opet upotrijebiti, možemo reći da je to zapravo stil života. Stil života koji kod nas malo kaska pa ga sad promatramo kao svojevrsni trend “povratka prirodi”. I sama sam dio konzumerističkog društva, naročito što se mode tiče, no oduvijek sam cijenila kvalitetne komade, bilo one koji su skupo plaćeni, bilo one pronađene u second handu (vrlo često daleko iznad kvalitetom od današnje ponude u trgovinama). Ono što još predstavlja svojevrsni “push” u takvom stilu života je i selekcioniranje i odvajanjem otpada. Na taj način smo prisiljeni razmišljati o gomilanju i stvaranju istog, te kupovini onoga što će nam duže trajati. Naročito se to odnosi na komadne stvari (uređaji, namještaj, veliki komadi…) koje danas ne možete tek tako negdje odbaciti i za iste će se s vremenom plaćati sve veća cijena odvoza. Mislim da je to proces koji vraća ljude na početne postavke te su se kvalitetne stvari i održivi razvoj tu prometnuli kao glavne komponente o kojima smo počeli promišljati, zaključuje Jelena.

Standardni Fabrikatovi komadi / foto: Privatna arhiva

Standardni Fabrikatovi komadi / foto: Privatna arhiva

Standardni Fabrikatovi komadi / foto: Privatna arhiva

Standardni Fabrikatovi komadi / foto: Privatna arhiva

Standardni Fabrikatovi komadi / foto: Privatna arhiva

Standardni Fabrikatovi komadi / foto: Privatna arhiva

Standardni Fabrikatovi komadi / foto: Privatna arhiva

Copy link
Powered by Social Snap