Pretraga

Hidroizolacija podruma: Bijeg od vlage za sigurnost temelja

A- A+

Kada se kuća sređuje malo po malo, podrum je rijetko kada prvi na redu. No svakako nije niti nešto što se može odgađati zauvijek zbog negativnog utjecaja podzemnih voda koje će kad-tad prouzročiti štetu. Zbog toga bi trebalo zidove podruma obložiti hidroizolacijom prije nego li postane prekasno. Za vještog DIY majstora nije riječ o zahtjevnom poslu, ali bez strpljenja ne ide.

ravnanje zidova

ravnanje zidova | foto: Freepik

Kišna, kapilarna ili podzemna voda, posve je svejedno jednom kada vlaga postane dio podruma. To je ujedno i alarm da je vrijeme za hidroizolaciju. I to bez obzira što u podrumu ne čuvate ‘ništa bitno’.

Izdvojeni članak

Zamjena pločica na terasi: Posao od idealno 10 dana i 1.500 eura za ‘ruke’

Vlaga narušava integritet svake građevine. Posebno u podrumskim prostorijama koje se iz bilo kojeg razloga griju, te u kojima se uslijed temperaturne razlike stvara kondenzacija puno brže nego inače.

Rješenje su premazi kojima se obrađuju zidovi. Vješt DIY majstor može ih uz malo strpljenja postaviti sam, a za posao je uz materijal potrebno i nekoliko četaka i/ili valjaka. Valja još pripremiti usisavač i bušilicu za beton.

Priprema podloge

Zidove prvo treba dobro očistiti. Idealno bi bilo usisati ih. Nakon toga treba ukloniti sa zidova tragove rastresitih materijala.

Kada je riječ o podlozi od poroznih materijala kao što su beton, estrih ili cigla, treba ju i navlažiti običnom vodom uz pomoć špricaljke. No, to treba napraviti jako oprezno, odnosno ne prijeći točku u kojoj se voda zadržava na površini.

Zadnja faza pripreme je prekrivanje zidova primerom kojim se ojačava i stabilizira podloga i pospješuje adhezija hidroizolacijskog premaza bez mogućnosti odvajanja. Primer treba nanijeti u dva sloja.

miješanje

miješanje | foto: Freepik

Hidroizolacijski premaz

Iako se na tržištu nalazi velik broj premaza, različitih proizvođača, preporuka je koristiti modificirani dvokomponentni polimer s većom dozom elastičnosti. Jednako kao i primer, hidroizolacijski premaz nanosi se u dva sloja. Prethodno se ‘razbija’, odnosno komponente se miješaju bušilicom za beton.

Prvi se sloj ravnomjerno nanosi preko cijele površine, a posebno na spojevima vertikala i horizontala. Također, spojevi se i dodatno učvršćuju postavljanjem dilatacijskih traka umočenih u premaz.  Zatim slijedi sušenje.

Drugi sloj premaza potom se nanosi za potpuno prekrivanje i kod ovog koraka treba nešto veću pažnju posvetiti izgledu, odnosno ravnini površina. Posebno ako se hidroizolacijski premaz postavlja kao do daljnjeg jedini zidni oblog u podrumu.

građevinski radovi

građevinski radovi | foto: Freepik

Nadogradnja

Dobra opcija za nadogradnju hidroizolacije u podrumu uvijek je postavljanje stiropora, posebno na stropu. Ovo je ujedno dobar ‘trik’ za smanjenje računa za grijanje i za zvučnu izolaciju, ovisno o potrebama stanara.

Kada su u pitanju završne obloga, preporuka je na hidroizolaciju postaviti kamen ili keramiku. Sjajna stvar kada za hidroizolaciju podruma koristite modificirani dvokomponentni polimer je da se na podlogu kamen ili keramika mogu izravno postavljati, ljepilom za vanjsku upotrebu.

Doznajte ovdje kako ugraditi vanjski roštilj ili pečenjare u vlastitom dvorištu, bolje od susjeda!

Copy link
Powered by Social Snap