Pretraga

Ugradnja vanjskog roštilja ili pečenjare, projekt za svaki džep

A- A+

Ako ste ove zime ‘prelomili’ i odlučili kako nećete više ljubomorno preko ograde gledati u susjedov prekrasni zidani roštilj/pečenjaru, vrijeme je za pripremu jednog od top proljetnih radova u dvorištu – konstrukciju vanjskog ložišta. Ovo svakako nije jedan od jeftinijih pothvata, ali je zato dugoročno zahvalan, te predstavlja ulaganje koje se stvarno isplati. Uz to, postoje opcije kojima se može prilagoditi svaki džep.

vanjski roštilj

vanjski roštilj | foto: Freepik

Cijena projekta ugradnje vanjskog roštilja, odnosno pečenjare, očekivano, uvelike ovisi o veličini ložišta, ali i o tomu planirate li ugraditi kupovinu varijantu iz jednog komada, ili želite da bude u vašem dvorištu zidana konstruirana po mjeri. Razlika je ogromna.

Komercijalni modeli

Pečenjarnice od kvalitetnog betona s mogućnosti montiranja ražnja iz jednog komada mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama u prosjeku za 1.300 eura. Riječ je o komadima visine oko 330 centimetara, dubine 120 centimetara, te širine od 200 do 250 centimetara. Ako pečenjarnicu ne planirate koristiti za ražanj, možete proći i duplo jeftinije za duplo manji model.

Izdvojeni članak

Transformacija okućnice u tri pravca: Igralište za djecu, povrtnjak ili oaza za druženje

Za modele iz jednog komada dovoljno je osigurati ravnu i čvrstu podlogu, idealno betonsku, na koju se potom pečenjara/roštilj lako postavlja. Cijena betona najviše ovisi o kvaliteti betona. Ako se za primjer uzme beton C 25/30, s normalnim svojstvima, cijena betona za kubik kreće se oko 40 eura.

Kada se tomu doda armatura i cijena ruku, kvadrat betonske podloge kreće se od 70 do 120 eura. Majstore za betoniranje nije teško pronaći, no kao se za svoj posao preporučuju idealni vremenski uvjeti, za proljetni termin dobro je dogovoriti radove već početkom godine, barem okvirno.

Po mjeri

Pečenjarnica konstruirana po mjeri, odnosno zidana u vašem dvorištu nešto je veći financijski zalogaj. No, ne značajno. Konstrukciju gore spomenutih dimenzija vješt majstor može sa svojim materijalom napraviti za u prosjeku 1.200 eura bez betoniranja podloge.

Izdvojeni članak

Asfaltiranje okućnice: Jeftino i dugotrajno rješenje za prilaz ili parking

No, kada se pečenjara radi po mjeri prednosti su mnoge. Na prvom mjestu su originalni dizajn i personalizirana funkcionalnost. Majstoru možete reći sve vaše želje po pitanju dimenzija ložišta, popratnih radnih ploha i utora za dodatke. Na taj način pečenjara može biti u potpunosti prilagođena za vaše potrebe.

Kada je u pitanju ugradnja, možete računati da će svaki majstor koji radi pečenjarnicu po mjeri obaviti i ugradbu na licu mjesta. Posebno ako se neki dijelovi izravno zidaju u montaži. No, većina majstora neće se baviti s konstrukcijom podloge. Taj dio posla ćete morati obaviti sami ili za to angažirati nekog drugog.

Copy link
Powered by Social Snap