Pretraga

Jeste li čuli za ‘Pločice na pločice’? U pitanju je novi trend koji je podijelio hrvatske majstore

A- A+

Trenutno je ‘in’ da se pločice lijepe na pločice prilikom renovacije. I dok su jedni oduševljeni ovim trendom, drugi kažu da je riječ o trendu koji vlada među majstorima koji su skloni zabušavati. Kome vjerovati?

Tomislav Grbić / foto: Privatna arhiva

Vlasnik i osnivač tvrtke MTD koja se bavi instalacijama i održavanjem Tomislav Grbić kaže da je riječ o potpuno profesionalnom načinu rada. Ipak, ovaj tip posla treba napraviti kako treba. Kako to izgleda?

– Često prilikom adaptacije čujemo da su se pločice lijepile na pločice pa potom čujemo razne komentare na tu opciju. To su komentari poput: ‘Majstor je fušer’ ili ‘Majstori su bili lijeni da obijaju pločice’. No, istina je sasvim drugačija. Točno je da se pločice mogu lijepiti na pločice, ali za to moramo imati ispunjene uvjete, a posao mora biti izveden po pravilima. Inače neće biti kako treba, objasnio nam je Tomislav.

Izdvojeni članak

Trend bojanja i zatvaranja bojlera je sve samo ne pametna ideja – Tomislav objašnjava zašto

Bitni savjeti

Da bi se pločice lijepile na pločice potrebno je da je površina postojana, odnosno da pločice ne zvone i ne otpadaju. Potrebna je čvrsta struktura, a postojane pločice potrebno je premazati emulzijom kako bi se dobila hrapava površina za koju će ljepilo prianjati. Danas primjerice postoje ljepila koja ne zahtijevaju pripremu s vlaknima i slično.

– Što se tiče emulzije osobno koristimo i preporučujemo Jub Akrinol Super Grip, istaknuo je naš sugovornik.

Površina prije nanošenja novih pločica mora biti hrapava / foto: Unsplash

Postavlja se nekoliko bitnih pitanja – prije svega ono koliko je slojeva pločica previše, a koliko je prihvatljivo? Isto tako, kako netko uopće može znati da je u pitanju loše izveden posao?

– Poznati su mi ugostiteljski objekti koji već imaju pet slojeva pločica. To je sasvim normalno jer ovaj način rada ubrzava postupak adaptacije s obzirom na to da nema žbukanja i slično. Odradili smo nekoliko adaptacija kupaonica ovog tipa uključujući i jednu u mom vlasništvu. Zaključak je da je postupak izvediv ukoliko su ispunjeni gore navedeni uvjeti i jednake je kvalitete kao i opcija pločice na žbuku. Uskoro ćemo odrađivati jedan projekt pločica odnosno obradu površina u kupaonici te ćemo vam ga i predstaviti ovdje. Možda vam se i svidi, poručio je naš sugovornik.

Zidne i podne pločice nisu isto / foto: Pexels

Kada govorimo o pločicama, također treba istaknuti i to da se podne pločice mogu koristiti za zid, ali ne i obrnuto. Naime, zidne pločice nije dobro koristiti za pod jer su one tanje, krhkije i ne podnose toliko dobro točku pritiska.

Copy link
Powered by Social Snap