Pretraga

Prostorne pregrade kao alternativa za knauf i ciglu

A- A+

Pregrađivanje stambenog prostora, malog ili velikog, uvijek je aktualno u gotovo svakom kućanstvu jer je stvoriti dodatnu sobu za rad, učenje, opuštanje ili novog stanara jednostavno dio svakodnevice. No, kada je životni prostor u najmu ili je budžet premali za građevinske radove, dobra zamjena za knauf i ciglu su prostorne pregrade. Velika im je i prednost da mogu biti od različitih materijala, nisu skupe i nisu ‘za zauvijek’, a uz funkcionalnu vrijednost sjajan su i dizajnerski dodatak.

staklena sobna pregrada

staklena sobna pregrada | foto: Freepik

Kada ‘gazda’ ne dopušta pregrađivanje prostorija knaufom ili u kućnom budžetu nema dovoljno novca za majstor, ne znači da je pregrađivanje prostora nemoguća misija. Tu su prostorne pregrade. Postoji nekoliko opcija, a osnovna podjela ih razdvaja na: stacionarne, mobilne i klizne pregrade.

Stacionarne pregrade

Riječ je o panelima koji se vertikalno učvršćuju u strop i pod, te ih je lako ukloniti jednako kao i postaviti. Mogu biti od drva, metala ili kakvog drugog čvrstog materijala, a svima je zajedničko to što stvaraju osjećaj ‘pravog zida’. Sve stacionarne pregrade uglavnom se rade po mjeri i predstavljaju najskuplju opciju.

Izdvojeni članak

Pregrađivanje prostorije: Cigla, knauf ili siporex?

U ovoj kategoriji posebno je popularna i opcija tzv. sobne pregrade s ‘krilcima’. Riječ je particiji koja je, kao površina, napravljena od uzdužnih krilaca, promjera u prosjeku između 10 i 20 centimetara. Svako ‘krilce’ se montira zasebno, na točno određenoj razdaljini. Nakon što konstrukcija biva ugrađena sva krilca maksimalno otvorena čine ravnu panel površinu, dok sva ‘krilca’ maksimalno razmaknuta stvaraju osjećaj kao da pregrade niti nema.

Mobilne pregrade

Cjenovno se nalaze na posve suprotnom kraju od stacionarnih i zapravo obuhvaćaju pregrađivanje prostora zastorima i paravanima. Ovo je ujedno i najčešći odabir kada se uređuju stanovi u najmu s obzirom na to da je riječ o najmanje invazivnoj metodi.

Za postavljanje zastora obično je dovoljno ugraditi karnišu i bočne držače. Dok za postavljanje paravana ne treba raditi baš ništa.

Kod mobilnih pregrada zato pažnja može biti u potpunosti usmjerena na to da se uklope u prostor. Ovdje treba paziti da se teksture i boje slažu s teksturom i bojom namještaja. Kada su u pitanju pregrade nije na odmet obratiti pažnju na sklopivost i dvostruke funkcije.

mobilna sobna pregrada

mobilna sobna pregrada | foto: decorexpro.com

Klizne pregrade

Kod kliznih pregrada govorimo o tzv. ‘harmonici’, klasičnim sklopivim vratima na vodilicu i staklenim kliznim vratima. Cijena ovog tipa pregrade jako varira ovisno za koju se od navedenih opcija odlučite. ‘Harmonika’ je svakako najjeftinija opcija pa se tako 84 centimetra ove konstrukcije može kupiti već za 40 eura. S druge strane klizne staklene pregrade su najskuplje, te mogu dosegnuti cifru i od 2.000 eura.

Klizne pregrade nešto su zahtjevnije za ugradnju od stacionarnih, ali i ovdje je riječ o lakom i reverzibilnom postupku. Po pitanju zvučne izoliranosti novonastale prostorije su najbolja opcija pa se zato rado koriste kada treba stvoriti novu spavaću sobu ili kućni ured.

Doznajte ovdje kako pregrađivanje prostora dobiti sobu za školarca.

Copy link
Powered by Social Snap