Pretraga

Pogledajte kako će po novome izgledati stara Vlaška: Izabrano urbanističko-arhitektonsko rješenje

A- A+

Stara Vlaška prije dvije godine postala je pješačka zona te je tada postavljeno privremeno uređenje te ulice kao nove pješačke zone. Naknadno je u Gradu raspisan natječaj za trajni projekt za tu zagrebačku ulicu, a radovi za natječaj slani su od kraja studenog prošle do početka veljače ove godine. Ocjenjivački sud odabrao je prvu nagradu, a novi idejni projekt bio je posebno vrednovan zbog elementa niskog zelenila koji će krasiti staru Vlašku i tako doprinijeti kvaliteti javnog prostora. Grad je objavio i slike.

novi projekt stare Vlaške | foto: Grad Zagreb

Izabrano je urbanističko-arhitektonsko rješenje za trajno uređenje stare Vlaške ulice u Zagrebu. Nakon završetka natječaja u veljači ove godine, Ocjenjivački sud prvu nagradu je dodijelio radu grupi autora arhitektonskog ureda Atmosfera, a u odluci se posebno vrednovalo formiranje niskog zelenila koje ne zaklanja vizure i očuvanje ulice u opločenju, objavili su iz Grada Zagreba.

Viša kvaliteta javnog prostora

Novim projektima Gradska uprava u Zagrebu teži ostvariti održiv, pouzdan, pristupačan i siguran prometni sustav, što zahtijeva unapređenje javnog prijevoza, izgradnju novih podzemnih garaža i širenje pješačkih zona. Za nove intervencije očekuje se da će smanjenjem prometnih gužvi elevirati centar grada na novu razinu i učiniti ga ugodnijim mjesto za život i boravak, te zadržati stanovnike u centru. Kako bi se dodatno pospješilo podizanje kvalitete javnog prostora, teži se i ispunjenju zelenih politika Zagreba.

novi projekt stare Vlaške | foto: Grad Zagreb

– Jedna od novih pješačkih zona jest i stara Vlaška ulica. Kako bi se taj prostor trajno oplemenio, Grad Zagreb proveo je javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja rekonstrukcije dijela Vlaške ulice – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Nisko zelenilo koje ne zaklanja vizure

Javni natječaj za idejni projekt uređenja stare Vlaške koji je proveo Grad Zagreb trajao je od 28. studenog 2023. godine do 9. veljače 2024., a ukupno su pristigla 23 rada. Ocjenjivački sud za prvu je nagradu odabrao rad autora arhitektonskog studija Atmosfera d.o.o., autora brojnih velikih projekata diljem Hrvatske. Ovaj projekt izradili su Bernarda Silov, Davor Silov, Kristina Rogić i Leila Daoud.

Izdvojeni članak

Zagreb zakotrljao projekt Resnik, slijedi natječaj za projektnu dokumentaciju

Provođenjem idejno-urbanističkog rješenja pješačka zona zagrebačke stare Vlaške ulice trebala bi se trajno oplemeniti. Iz obrazloženja odluke Ocjenjivačkog suda, može se raspoznati da su kod pobjedničkog projekta ocjenjivači posebno vrednovali formiranje centralnog arhipelaga rahlog i niskog zelenila koje ne zaklanja vizure, no važnost je imalo i očuvanje memorije ulice u opločenju, što je dodatno napomenuo zamjenik gradonačelnika Korlaet.

novi projekt stare Vlaške | foto: Grad Zagreb

U ocjenjivačkom sudu bili su: predsjednica Ivana Tutek, Alan Kostrenčić, Sanja Šerbetić Tunjić, Andrea Hržić Šesnić i Martin Jurin. Provedeni natječaj označio je početak sustavnog redizajna novih pješačkih zona, stoji u priopćenju, a promjenama na tom planu, očekuje se da će centar grada postati klimatski i ambijentalno ugodniji.

Kako je stara Vlaška izgledala kad je u 2022. prvi put postala pješačka zona, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap