Pretraga

Utopijski turistički kompleks na Korčuli u obliku ljudskog tijela izronio iz prošlosti

A- A+

U galeriji Kranjčar otvorena je izložba, Darko Fritz Zamišljene budućnosti koja za središnji motiv ima neostvareno turističko naselje u uvali Plitvine pokraj Vele Luke na otoku Korčuli. Naselje je trebalo imati oblik ljudskog tijela, a iza ideje stoji kubanski arhitekt. Funkcija svakog dijela naselja trebala je simbolično pratiti funkciju dijela tijela. Malo je reći da izgleda zanimljivo i izvan svih okvira!

virtualni model naselja na Korčuli

virtualni model naselja na Korčuli | foto: Drako Fritz

Projekt turističkog naselja u obliku ljudskog tijela nastao je na drugim Međunarodnim susretima umjetnika u Veloj Luci 1970. godine, a njegov je autor kubanski arhitekt Ricardo Porro, objašnjava kustos izložbe Darko Fritz Zamišljene budućnosti u galeriji Kranjčar, Mladen Lučić. Porro je učinio idejni projekt naselja u obliku ležećeg ljudskog tijela, a razrađivalo ga je tridesetak međunarodnih urbanista, teoretičara, arhitekata i umjetnika.

Naselje je zamišljeno kao svojevrsni gesamtkunstwerk koji bi sintetizirao arhitekturu, skulpturu, slikarstvo i turizam. Administrativni dio naselja zamišljen je na mjestu glave, smještajne jedinice u ekstremitetima, restoran u želucu, park/labirint je na mjestu crijeva, dok je komunikacija s morem na mjestu genitalija.

Izdvojeni članak

Izložba: Arhitektura u Istri 2013.-2023.

Izložba i projekt Zamišljene budućnosti (Turizam) kroz film, VR instalaciju, grafike i skulpture oživljava neostvarene utopijske ideje prepletene s dokumentacijom arhitektonskih vizija i umjetničkih radova koji su osmišljeni za turističko naselje: skulptura srca Aline Szapocznikow, land-art intervencija Uga la Pietre na obližnjem otočiću Ošjak, mozaik nepoznatog autora, funkcionalna skulptura ‘Tobogani’ Pierrea-Martina Jaccota i ‘kuća za muzičara’ slikara Claudea Bellegadea u obliku stiliziranog penisa.

virtualni model naselja na Korčuli

virtualni model naselja na Korčuli | foto: Galerija Kranjčar Drako Fritz

Projekt propituje zamišljanje mogućeg turizma kroz vizionarsku arhitekturu, ostavštinu modernizma 1970-ih, uspostavljajući odnos projekcije budućnosti i njena ostvarenja s današnjom društvenom osviještenosti shvaćanja i planiranja prostora.

– Taj projekt nikad nije ostvaren a niti je bio poznat javnosti. Fritz ga je otkrio u istraživanju Međunarodnih susreta u Veloj Luci koje je provodio u privatnim i javnim arhivima u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Srbiji. Fritzov interes za spoj arhitekture i umjetnosti ne čudi obzirom da je bio studentom arhitekture i naknadno umjetnosti na Rijksakademie u Amsterdamu, a i stoga jer je arhitektura jedinstvo više umjetničkih disciplina što je u skladu s polazištima autorovog cjelokupnog umjetničkog djelovanja, kaže Lučić.

Pogledajte ovdje galeriju top projekata arhitektice Carme Pinós, dobitnice ovogodišnje Oris nagrade.

Copy link
Powered by Social Snap