Pretraga

Biti bauštelac najrizičnije zanimanje u Hrvatskoj, u jednoj godini čak 20 smrti na gradilištima

A- A+

Radovi na gradilištu već se godinama ubrajaju među najrizičnije djelatnosti zbog ozljeđivanja, pogotovo s vrlo teškim i smrtnim posljedicama. Po broju ozljeda i smrtnih slučajeva na radu građevinarstvo prednjači pred ostalim djelatnostima.  Tako je u 2022. godini na gradilištima zabilježeno čak 20 smrtnih slučajeva, a 171 radnik je teško ozlijeđen. Što i ne čudi s obzirom da se standardi mijenjaju, a legislativa ih ne prati. Za primjeri, Pravilnik o radnim mjestima s posebnim uvjetima rada nije se mijenjao zadnjih 40 godina.

gradilište

gradilište | foto: Freepik

Koje su obveze poslodavca, koje radnika i kako se provodi zaštita na radu na gradilištima bila je tema konferencije Sigurno gradilište, održane u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Konferenciju je organizirala HGK u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ovom je prilikom istaknuto kako su radnici na gradilištima u Hrvatskoj u velikom riziku od ozljeđivanja. O tomu najbolje svjedoči podatak da je u 2022. godini na domaćoj baušteli zabilježeno 20 smrtnih slučajeva i 171 teško ozlijeđen radnik.

Trošak ozlijede na radu nemjerljiv

– Za nastavak dobre slike i pozicije naše građevine ključno je ulaganje dodatnih napora u educiranje i sigurnost radnika kako bismo popravili ove brojke. Nitko ne osporava da je provedba zaštite na radu u sektoru građevinarstva kompleksna. Traži da i poslodavac i zaposlenik odrade svoj dio. Naravno, to znači i dodatne troškove. No, stvarni trošak je puno veći ako to ne odradimo kako treba. Od troška ozljede na radu i troška oko kazni inspektorata pa na kraju do troška kada bude otežana mogućnost pronalaska i zadržavanja radnika uopće, rekla je  potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Iz Vijeća Udruženja graditeljstva HGK istaknuto je i da je za poslodavce zaštita na radu neodvojivi dio građenja te iznimno važan element za cijelu djelatnost. Kao i da je vrijeme za osuvremenjivanje normativa. Jedna od njih je Pravilnik o radnim mjestima s posebnim uvjetima rada koji se nije mijenjao zadnjih 40 godina.

Izdvojeni članak

Kaznena prijava za smrt građevinca koji je pao s krova 2020., gradilište nije bilo osigurano

– Svaka nesreća je neizmjerno skupa, u svim pogledima, od financijskog i ljudskog do organizacijskog i reputacijskog. Mi na zaštitu na radu pokušavamo gledati suštinski, da se što više ulaže u osobna zaštitna sredstava koja moraju biti kvalitetna, stoga je iznimno važno i ulaganje u edukaciju svih na gradilištu, kao i u kontrolu. Na gradilištu treba stalno vršiti kontrolu i to kroz samu organizaciju rada, gdje je iznimno važno implementirati sve odredbe, biti budan i kontrolirati, rekao je Darko Jambreković

Aktivno preko 1.600 gradilišta

Ovom je prilikom istaknuto kako danas nešto više od 6 posto BDP-a Hrvatske čini građevinski sektor, te da je trenutno diljem zemlje aktivan veliki broj gradilišta. Bilo kroz obnovu zgrada oštećenih potresom, što privatnih što javnih zgrada, što kroz ostale investicije. Zbog čega je ključno intenzivnije se baviti pitanjima zaštite na radu građevinaca.

Izdvojeni članak

Izgubio život u padu sa skele, bez obuke i znanja morao ju sam postaviti

– Samo u obnovi u ovom trenutku otvoreno je preko 1600 gradilišta te osim kvalitetne gradnje potrebno je osigurati i visoki standard sigurnosti na radu. To postižemo sinergijom svih sudionika koji su propisani zakonom a u cilju zaštite radnika i imovine, rekao je v.d. ravnatelja Uprave za provedbu obnove od potresa u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Tonči Glavinić.

Velik broj smrtnih slučjeva i teških ozlijeda u građevini odnosi se na padove sa skele, doznajte ovdje sve o skelarskom poslu i zašto ga ne treba prihvaćati bez iskustva i obuke.

Copy link
Powered by Social Snap