Pretraga

[FOTO] Pao prvi snijeg na Sljemenu, iz grada nam odgovorili o početku rada žičare

A- A+

Kraj je studenog mjeseca, zima se bliži, a prve pahulje su već obojale vrh zagrebačke Medvednice bijelom bojom. Skijaška sezona se, sukladno vremenskim uvjetima, približava, a mnoge skijaše iz Zagreba i okolice zanima kada će moći koristiti jednu od najskupljih žičara u Europi. Rad žičara bi zaista olakšao dnevni izlet i rekreaciju na sljemenskom skijalištu, no iz grada poručuju kako se i dalje čeka izdavanje posljednje uporabne dozvole, za što je potrebno je pozitivno mišljenje Državnog inspektorata, odnosno Sanitarne inspekcije.

Snijeg, Sljeme | Screenshot/LiveCamCroatia

O izdavanju posljednje uporabne dozvole slušamo još od ljeta, a problem koji sprječava izdavanje iste i dalje se nije riješio. Naravno, riječ je o buci koju proizvodi žičara i time neposredno ometa živote građana koji žive u blizini. Rješenje problema oko buke i dalje nije definirano, a Državni Inspektorat neće popustiti.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb objavio stotine stranica dokumenata kako bi dokazao da je žičara sigurna

– Iz mišljenja Ministarstva zdravstva, koje je donijelo Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi borave i rade, kao i Fakulteta prometnih znanosti te Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vidljivo je da se žičara definira kao oblik prometne infrastrukture, a za prometnu infrastrukturu vrijede kriteriji razine dopuštene buke iz članka 7. Pravilnika, a razina buke na žičari sljeme u potpunosti zadovoljava kriterije iz članka 7. Pravilnika. Uz to je sam Državni inspektorat zatražio mišljenje Ministarstva zdravstva radi tumačenja i pravilne primjene članka 7. navedenog Pravilnika te je mišljenje inspektoratu i dostavljeno, odgovorili su nam iz Grada.

Izdvojeni članak

Bivši voditelj skijališta Sljeme komentirao žičaru: “Dok se gradonačelnik malo ‘prišmajhla’ premijeru, onda će vjerojatno biti i dozvola”

Dakle, čini se da je cijeli proces na istoj točki kao kada smo upit poslali u rujnu ove godine. Zagreb će imati veliki propust ako ne uspije riješiti posljednju uporabnu dozvolu s Državnim inspektoratom, odnosno Sanitarnom inspekcijom, jer bi ovo bilo savršeno vrijeme da se cijela situacija riješi. Skijaška i sanjkačka sezona sve se više bliži, a Zagreb bi mogao zaraditi nešto novaca pa da barem smanji ogromni trošak same izgradnje žičare i trošak žičare koja se održava, a ne koristi.

Izdvojeni članak

Zašto nova žičara u Zagrebu i dalje nije u funkciji?

– Dakle, kao što smo već ranije obavještavali, žičara bi mogla biti otvorena čim Državni inspektorat izda posljednju uporabnu dozvolu. Unatoč svemu navedenom, Grad Zagreb radi na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka, a radi poboljšanja kvalitete života sugrađana koji stanuju u blizini žičare, zaključili su iz Grada.

[FOTO] Pao prvi snijeg na Sljemenu, iz grada nam odgovorili o početku rada žičare
Share via
Copy link
Powered by Social Snap