Pretraga

Još jedna građevinska nesreća: Cigle i skele na pločnicima, je li Zagreb siguran?

A- A+

Još jedna građevinska nesreća dogodila se u Zagrebu. Ovoga puta došlo je do urušavanja zida u Maksimirskoj ulici za vrijeme uklanjanja stare zgrade. U trenu oka pločnik su prekrile stare cigle, a zrak je ispunio veliki narančasti oblak prašine koji je smanjio vidljivost na kolniku. Srećom, nitko nije stradao, ali s obzirom na gomilanje građevinski nesreća ovoga tipa javnost s pravom postavlja pitanje da li su zagrebačke ulice, u jeku obnove od potresa, sigurne za prolaznike.

srušen zid u Maksimirskoj

srušen zid u Maksimirskoj | foto: Marija Pajtak

Za vrijeme uklanjanja stare zgrade u Maksimirskoj ulici, na lokaciji nedaleko od Kuhačeve, naprasno se urušio zid na pločnik. Gomila cigala završila je na pločnik kojim, pukom srećom, u trenutku urušavanja nije prolazio nitko. Blokiran je i cestovni promet jer je zrak u trenutku urušavanja ispunio velik narančasti oblak prašine koji je smanjio vidljivost.

Izdvojeni članak

Urušila se građevinska skela u centru Zagreba, tko je kriv?

Nastavak je ovo crnog niza nezgoda i nesreća na gradilištima u Zagrebu i okolici koje su se zaredale od kako je obnova od potresa na ovom području u punom jeku. Podsjetimo, prošli se tjedan u sred dana na pločnik i kolnik u Petrinjskoj urušila skela. Dok je desetak dana ranije radnik izgubio život pri padu s nestručno montirane skele.

Nekvalificirani radnici

Iz udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba su već upozorili da na gradilištima u Zagrebu nešto ne štima, odnosno da se radi loše.

– Uvozi se radna snaga, nekvalificirana, i poslu se prilazi poprilično ofrlje. To smo kao udruga zabilježili u nekoliko slučajeva. O nesrećama koje vrebaju na svakom koraku u postupku obnove moramo voditi računa. Pozivamo izvođače i naručitelje radova da o sigurnosti vode računa, rekao je nedugo nakon nesreće u Petrinjsku predsjednik udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba, Zdravko Vladanović.

U ovom kontekstu treba se i prisjetiti kako je neposredno nakon potresa bilo stručnjaka koji su upozoravali da će grad za neko vrijeme biti pod skelama i radovima te da bi, dok se centar obnavlja, bilo dobro osigurati paralelni centar na području Gredelja. No ta preporuka nije uzeta u obzir.

urušena skela Petrinjska ulica

urušena skela Petrinjska ulica | foto: Ramona Ščurac

Na potezu građevinska inspekcija

O slučajevima ugroze građana na račun građevinskih radova očitovao se i Grad Zagreb, odnosno zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet.

Izdvojeni članak

Izgubio život u padu sa skele, bez obuke i znanja morao ju sam postaviti

– Prije svega odgovornost je na projektantu, pa projektantu skele, pa izvođaču da to izvede prema projektu, a onda i nadzornom inženjeru da provjeri ovu prvu dvojicu. Gradski ured za mjesnu samoupravu izdaje rješenja o privremenom zauzeću javnih površina, ulica i nogostupa, i dimenzijama tog zauzetog prostora koji odgovara uobičajenim situacijama na gradilištu i osigurava prolaznike od nekih slučajnih padova materijala sa skele. Ove incidentne situacije izlaze izvan okvira onoga što bi Grad mogao kontrolirati. To je u nadležnosti isključivo tri spomenuta dionika, a njihovo postupanje provjerava građevinska inspekcija. Dakle ova posljednja dva nemila događaja, urušavanje skele i urušavanje zida, su u nadležnosti građevinske inspekcije, rekao je Korlaet.

Je li Zagreb siguran grad?

Na novinarsko pitanje je li središte Zagreba sigurno za građane odgovorio je potvrdno uz napomenu kako se za zaštitu gradilišta osigurava dovoljan prostor čime se sprječava 90% situacija u graditeljstvu. Preostalih 10% odnosni se na nemar subjekata na koje Grad ne može utjecati.

– Gradi se puno, puno je zgrada u obnovi. Činjenica jest, nakon svih ovih incidenata, da spomenuta tri dionika trebaju poraditi na sigurnosti. Apeliram na projektante, nadzorne inženjere i izvođače da rade svoj posao kako treba da ne bi morala djelovati građevinska inspekcija. I kako bi građeni bili maksimalno sigurni, zaključuje Korlaet.

Doznajte ovdje sve o nesretnom padu sa skele prvi obnovi samostana.

Copy link
Powered by Social Snap