Pretraga

Nakon 30 godina obnova heliodroma KBC-a Split, ratna baza za spašavanje života zaslužila modernizaciju

A- A+

Započela je rekonstrukcija heliodroma Kliničkog bolničkog centra Split vrijedna preko 850.000 eura. Ovim će ulaganjem grad pod Marjanom dobiti najsuvremeniju opremu i signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove. Modernizacija heliodroma bila je nužna s obzirom na to da je postojeća infrastruktura stara preko 30 godine i više ne udovoljava standardima.

helikopteer | foto: Freepik

helikopteer | foto: Freepik

Sredstava za obnovu heliodroma Kliničkog bolničkog centra Split koja iznose približno 850.000 eura osigurana su iz državnog proračuna kao nužna za ravnomjeran razvoj dostupnosti zdravstvene usluge u svim dijelovima Hrvatske. Novi će heliodrom imati najsuvremeniju opremu i signalizaciju za dnevne i noćne letove, a rekonstrukcija će omogućiti međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Sve to je presudno, ističu iz Ministarstva zdravstva, za uspostavljanje Helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj u koje se puno ulaže. Također, iz Ministarstva zdravstva poručuju kako je na području Splitsko-dalmatinske županije proteklih godina uloženo 76,5 milijuna eura, a samo u opremanjem OHBP-a u KBC-u Split 9,3 milijuna eura. Rekonstrukcija heliodroma zaokružit će ove investicije i učiniti ih još funkcionalnijim.

Izdvojeni članak

FOTOGALERIJA: U tijeku su radovi na Tehnološkom parku Split vrijedni preko 21 milijun eura

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba-Bujević, istaknula je da se skorašnjom helikopterskom hitnom medicinskom službom, kao i brzim brodicama hitne pomorske medicinske službe i postojećom zemaljskom hitnom, konačno uspostavlja sinergija kopnenih, zračnih i pomorskih snaga. Ta će sinergija omogućiti zbrinjavanje hitnih stanja unutar ‘zlatnog sata’ odnosno povećati šansu za preživljavanje od 30 do 50 posto za mnoge.

Inače, heliodrom u Splitu prošle je godine proslavio svoj 30. rođendan. Službeno je otvoren 8. listopada 1992. godine, ali je bio u funkciji za hitna slijetanja i godinu dana ranije. Kroz tri desetljeća heliodrom spasio je živote preko 9.000 pacijenata. Kada se uzme u obzir činjenica da KBC-u Split, kao regionalnoj bolnici, gravitira oko 1,5 milijuna stanovnika, a tijekom ljetne sezone i pola milijuna turista, modernizacija splitskog helidroma nosi još veći značaj u području pružanja hitne medicinske skrbi.

Na Žnjanu će sustav odvodnje biti gotov do kraja listopada, pogledajte ovdje sve o ovome projektu.

Copy link
Powered by Social Snap