Pretraga

Radnici tijekom radova na kanalizaciji podno Starog grada na Hvaru pronašli antičko naselje

A- A+

Veliki projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku Hvaru, vrijedna 80 milijuna eura, usporilo je arheološko otkriće. Za vrijeme iskopa radnici su naišli na ostatke antičkog grada.

Hvar, foto: Unsplash; Aleksandra Krasinska

Za vrijeme izgradnje sustava vodovodne i kanalizacijske mreže u Starom gradu na otoku Hvaru pronađeni su ostaci gradova iz antičkog i rimskog doba. Riječ je o vrijednim artefaktima koji će biti sačuvani, te prezentirani javnosti.

Gradonačelnik Starog grada, Antonio Škarpa, rekao je kako je dio pronalazaka već prezentiran Ministarstvu kulture. Među njima su mozaik i bedemi grada, te uporabni i umjetnički predmeti, piše Index.hr.

Ovakav rasplet događaja ne čudi s obzirom na to da je Stari Grad najstariji grad u Hrvatskoj i, kako se navodi na službenoj stranci, Aristotelov je vršnjak. Iste godine, 384. prije Krista, kada se u Trakiji rodio taj znameniti grčki filozof, Grci s otoka Parosa u Egejskom moru utemeljili su grad na otoku Hvaru, koji su nazvali Faros, podsjeća se.

Izdvojeni članak

Veliko arheološko otkriće: Pokraj Korčule otkrivena cesta stara 7.000 godina i povijesno naselje

Napominje se kako je povijesno srce otoka Hvara, antički Faros (Stari Grad), izgrađen na mjestu gdje duboki morski zaljev prelazi u plodno otočko polje, arkadijsku dolinu još od antičkih vremena zasađenu vinogradima i maslinicima.

Nedavno je nevrijeme u Poreču otkrilo groblje iz 1. stoljeća, pogledajte ovdje detalje o tom arheološkom otkriću.

Copy link
Powered by Social Snap