Pretraga

U Osijeku se intenzivno radi: Grad je spreman prijaviti projekte u vrijednosti 440 milijuna kuna

A- A+

U Osijeku se radi punom parom. Naime, brojni projekti izgradnje novih sadržaja ili pak rekonstrukcije već postojećih su u tijeku, a velik broj njih se financira sredstvima iz europskih fondova. Tako je ove godine, Osijek praktički postao jedno ‘veliko gradilište’.

Izgradnja zgrade prvog gospodarskog centra u Osijeku | foto: Grad Osijek

Tako jedan od najnovijih projekata obuhvaća izgradnju Gospodarskog centra, zgrade koja se prostire na 5.000 kvadratnih metara, a investicija je vrijedna čak 65.5 milijuna kuna. Zgrada je zamišljena kao novi sajamski prostor, a očekuje se da će radovi biti okončani do kraja ove godine, a više o tome možete pročitati ovdje. Također, u tijeku je i izgradnja nogometnog stadiona Pampas.

Stadion na Pampasu u procesu izgradnje | foto: NK Osijek

Početkom ove godine, započela je i rekonstrukcija kupališta Copacabane, kompleksa koji je izgrađen prije 46 godina, ali koje uopće nije radilo posljednje dvije godine. Rekonstrukcija obuhvaća uređenje okoliša te dogradnju sportsko-rekreacijskog i kupališnog kompleksa na lijevoj obali Drave. Ovom obnovom će Osijek konačno dobiti olimpijski bazen, a ukupna vrijednost aktualne faze radova je 30 milijuna kuna. Više o tome možete pročitati ovdje.

Gradi se i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka, a ta je investicija vrijedna 230 milijuna kuna. Također, polako se privodi kraju i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koja se nalazi u Nemetinu. Objekt se sastoji od tri djela, a prostire se na 8.182,15 m². Očekuje se da će ovaj centar započeti s radom već ove jeseni.

Vodovod Osijek | Gradilište novog postrojenja

Kako piše lokalni.hr, obnavlja se i barokna jezgra Tvrđa.

Radi se i na poboljšanju prometne infrastrukture

U Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića gradi se i podvožnjak čime bi se trebala rasteretiti preopterećenost jedne od najprometnijih ulica u gradu. Projekt je vrijedan 54 milijuna kuna, a ova će se investicija 85 posto financirati iz Kohezijskog fonda i 15 posto iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Više o ovom projektu možete pročitati ovdje.

Radovi na tramvajskoj infrastrukturi u Osijeku

Nedavno je krenula i obnova tramvajske infrastrukture koja obuhvaća, a vrijednost ove investicije iznosi 127 milijuna kuna. Nakon modernizacije tramvajske pruge, Osijek će dobiti nove, niskopodne tramvaje.

Za modernizaciju osječkog javnog prijevoza je vrlo važana projekt Gradnja cestovne, biciklističke i pješačke infrastrukture, koji za cilj ima povećati sigurnost u prometu te promicanje prijevoza s nultom stopom emisije, piše lokalni.hr. Većina navedenih projekata financira se europskim i nacionalnim novcem.

– Grad Osijek je krenuo velikim koracima naprijed. Projekata je puno. Nabrojili smo samo najveće. No tu ne mislimo stati. Na Nacionalni plan oporavka i otpornosti spremni smo prijaviti projekte u vrijednosti 440  milijuna kuna. Dokumentacija je pripremljena. Osobitu pažnju kod prijava na NPOO posvetili smo izgradnji novih vrtića, kao i dogradnji postojećih, te dogradnji škola – ističe osječki gradonačelnik Ivan Radić, piše lokalni.hr.

Copy link
Powered by Social Snap