Pretraga

U pripremi projekti izgradnje sustava navodnjavanja diljem Istre

A- A+

Uslijed klimatskih promjena, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture teško je uopće baviti se kvalitetnom i organiziranom poljoprivredom. Iz tog razloga, Istarska županija radi na projektnoj dokumentaciji za projekte izgradnje sustava javnih navodnjavanja diljem Istre, te na taj način stvara pretpostavke za konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Istarska županija

Nakon izgradnje Sustava navodnjavanja Valtura, nadomak Pule, krenulo se i s projektom na području Poreštine, odnosno s izgradnjom Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, čije su gradilište obišli obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnik županijskog UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan. Obilasku su prisustvovali i voditelj projekta Danko Holjević (Hrvatske vode), te u ime izvođača radova Vodoprivrede d.o.o. Buzet – direktor Vanja Vižintin i voditelj gradilišta Elvis Uran.

Prema županovim riječima, radi se o trenutno najvećoj županijskoj investiciji, čija ukupna vrijednost iznosi 111 milijuna kuna, a financira se iz EU fondova i državnog proračuna.

Izdvojeni članak

Milijuni tek dolaze: Više od milijardu kuna promijenilo je istarsku cestovnu infrastrukturu

Navodnjavanje na ekološki održiv način

– Impresioniran sam napretkom radova i već danas vidimo kako će izgledati budući Sustav, na dobrobit krajnjih korisnika, naših poljoprivrednika koji će imati mogućnost navodnjavanja svojih poljoprivrednih površina na ekološki održiv i isplativ način. S današnjim su danom izvedeni radovi u vrijednosti od 70 milijuna kuna, što predstavlja 60 % ukupnih radova, a početak punjenja akumulacije planira se u prvom tromjesečju 2022. godine. No, na tome nećemo stati, već idemo dalje i sljedeći na redu je projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia na području Grada Umaga, izjavio je župan Radin.

Gradonačelnik Peršurić smatra da je projekt od velike važnosti za Poreč jer će osamdesetak poljoprivrednika na ovome području dobiti vodu za navodnjavanje po povoljnim cijenama čime će biti konkurentniji na tržištu, ali i kvalitetniji. Dodao je da je značaj sustava javnog navodnjavanja još i veći ako ga se promatra kroz današnje klimatske prilike, kada svjedočimo ekstremnim vremenskim uvjetima što otežava poslovanje poljoprivrednicima.

Izdvojeni članak

Istra dobiva znanstveno edukacijski centar vrijedan osam milijuna kuna

Tehničke pojedinosti projekta

Pročelnik Pinzan osvrnuo se na tehničke pojedinosti projekta objasnivši da se Sustav nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Sastoji se od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo 1 mil. m3 vode, crpne stanice s pumpama, trafostanice, cjevovoda, priključaka te nadzorno – upravljačkog sustava. Sustav je podijeljen u dvije visinske zone – Zona 1. koja se visinski nalazi “iznad” akumulacije i crpne stanice te se putem pumpi osigurava potreban tlak u cjevovodima za dovod vode do krajnjih korisnika, te Zona 2. u kojoj teren pada prema moru te voda iz akumulacije gravitacijski teče do navodnjavanih parcela.

Vodeni prostor akumulacije se osigurava izgradnjom nasipa, a puni se viškovima  vode Istarskog vodovoda u zimskom periodu, kako bi se tako akumulirana voda mogla neometano koristiti u ljetnim mjesecima, čime se pozitivno utječe na: održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije; smanjenje utjecaja suša, odnosno negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor; sigurnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju te posljedično ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Izdvojeni članak

Petram Resort Savudrija: Krovni bazen oduševljava, ali prethode mu važni geotehnički radovi

Poljoprivrednik ne sudjeluje u financiranju

Sustav javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka provodi u skladu s Pravilnikom o provedbi mjere 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 111 milijuna kuna, od čega se prihvatljivi troškovi financiraju u iznosu od 100 %, odnosno 85 % putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te 15 % putem državnog proračuna. Krajnji korisnik – poljoprivrednik, ne sudjeluje u financiranju te dobiva priključak na sustav navodnjavanja na svojoj parceli.

Lokacijska i građevinska dozvola ishodovane su 2018. godini, dok je  ugovor o izvođenju radova potpisan u ožujku 2019. godine, nakon čega je započela gradnja, koja će trajati 36 mjeseci. Planirani dovršetak radova je na proljeće 2022. godine.

Istarska županija, kao nositelj i investitor u realizaciji ovog Sustava, komisionim je ugovorom dodijelila vođenje projekta izgradnje Hrvatskim vodama. Izvođač radova je Zajednica izvršitelja Vodoprivreda d.o.o. Buzet i Vodotehnika d.d. Zagreb s pod izvoditeljima, dok nadzor vrši Zajednica izvršitelja Promacon d.o.o. Bjelovar i Opatija Projekt – Hidro d.o.o. Opatija.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Virtualna šetnja hrvatskim rudnikom koji uređenjem postaje vinski podrum i turistička atrakcija

Proizvodnja direktno vezana uz količine raspoložive vode za navodnjavanje

Kao što je spomenuo župan Radin, u Istarskoj županiji provode se projekti za još nekoliko županijskih sustava navodnjavanja. Sljedeći na redu je izgradnja Sustava javnog navodnjavanja Petrovia na području Grada Umaga, gdje će se na sličnoj površini od više od 500 ha, izgraditi sustav koji će koristiti proizvođači industrijske rajčice. Oni su vrlo zainteresirani da se sustav izgradi što prije jer im iskustva pokazuju da im je proizvodnja direktno vezana uz količine raspoložive vode za navodnjavanje. Za navedeni projekt 2018. godine ishodovana je lokacijska dozvola, te njezine izmjene u 2020. godini. Izrađena je glavno-izvedbena dokumentacija te je Županija podnijela zahtjev za ishodovanje građevinske dozvole, a sve s ciljem prijave izgradnje projekta na financiranje putem EU fondova. Procjena vrijednosti projekta iznosi 135 milijuna kuna, a planira se financirati po uzoru na SJN Červar Porat-Bašarinka, dakle putem Programa ruralnog razvoja RH – kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj EU u udjelu 85 % te putem državnog proračuna 15 %.

U tijeku je i priprema i projektiranje novih projekata navodnjavanja, i to SJN Čepić polje, na području Općine Kršan, SJN Žmergo-Brtonigla na području grada Buja i općine Brtonigla te niz novih sustava.

Copy link
Powered by Social Snap