Pretraga

Veliki planovi: U tijeku pripreme za izgradnju novog grada usred pustinje

A- A+

Postoji mali milijun gradova diljem svijeta u kojima je moguće živjeti, ali što ako bismo vam rekli da će se uskoro pojaviti i jedan novi? Trenutno je u pripremi izgradnja novog grada, ovaj put smještenog u SAD-u.

Telosa, foto: screenshot YouTube

Danski arhitekt Bjarke Ingels trenutno planira izgradnju grada Telosa, za poduzetnika Marca Lorea. Grad bi trebao biti izgrađen iz ničega, u pustinji u SAD-u. Kako je objavljeno na Twitter profilu Ingelsevog arhitektskog ureda BIG, Telosa će biti sagrađena na slobodnom zemljištu u zapadnom SAD-u, na čak 150 tisuća hektara, piše Dezeen.

– Naša vizija je napraviti novi grad u Americi koji će postaviti globalni standard za urban život, proširiti ljudski potencijal i postati baza za buduće generacije, stajalo je u izjavi od Telose.

Izgradnja grada je ideja od Lorea, poduzetnika i bivšeg direktora online prodaje Walmarta, kojima je prodao svoju start-up web stranicu Jet.com za čak 3.3 milijarde dolara još 2016. godine. Ideja je bila kupiti veliko zemljište koje bi zatim bilo donirano lokalnoj zajednici kako bi rast njegove vrijednosti mogao poslužiti kao osnova za daljnji razvoj grada i poboljšanje standarda građana.

Izdvojeni članak

Vrijednost novih narudžbi za građevinske radove porasla za pola

– Postoji limitirana količina zemlje i ta zemlja je davno bila preuzeta – zajednice su kreirane, novci dobiveni kroz poreze su iskorišteni u investiranje u zemlju i tako je došlo do porasta vrijednosti kroz vrijeme, bez ikakve proizvodnje ili rizika od zemljoposjednika. Zemljište bi moglo u principu postati od gole pustinje moderni grad vrijedan milijarde ili bilijune, objasnio je Lore na web stranici Telose.

Grad je zamišljen tako da bi mu broj stanovnika kroz 40 godina mogao prijeći i pet milijuna, a organizatori ciljaju na stvaranje grada za 50 tisuća ljudi do 2030. godine. Grad bi imao gustoću naseljenosti od otprilike 33 stanovnika po hektaru, što je slično naseljenosti San Francisca.

Osim toga, velika su nadanja i oko održivosti grada. Upravo zato što će biti napravljen iz temelja, postoji potencijal da postane prvak u toj kategoriji. Lore je najavio korištenje svih mogućih tehnologija i inovacija u dizajnu kako bi održivost bila utkana u cijeli grad.

U gradu će se nalaziti svakakve zgrade, a u centru bi se nalazio toranj imena Equitism, oko kojeg bi se nalazili neboderi. Ne zna se još kolike će biti cijene smještaja, ali najavili su da će biti ‘dostupne svima’.

Veliki planovi: U tijeku pripreme za izgradnju novog grada usred pustinje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap