Pretraga

Tenda: Najpopularniji modeli i kako odabrati pravi

A- A+

Jednostavno i vrlo učinkovito rješenje za stvaranje hlada i sjene na terasi, balkonu ili povrh velikih staklenih površina zasigurno su tende. Velika im je prednost da se lako montiraju, te da se na tržištu mogu pronaći primjerci za svačiji ukus i džep. Upravo zbog toga, kada su tende u pitanju, najveći je problem kako napraviti pravi odabir. Da bi se u tomu uspjelo, treba znati osnovne razlike između modela.

tenda

tenda | foto: Freepik

Kada su u pitanju obiteljske kuće u Hrvatskoj su generalno najzastupljenije rasklopne tende na jednostrano, ručno razvlačenje. Njima se pridružuju polukasetne i kasetne tende kakve se često viđaju u ugostiteljskim objektima. Dok kada su u pitanju tende za stambene zgrade treba proučiti vertikalne prozorske tende. Dodatno, na poslovnim objektima česte su i polukružne tende.

Izdvojeni članak

Bauštela.hr anketa: Odlučili ste koji je materijal najbolji za uređenje okućnice

Rasklopne tende

Rasklopne tende su odličan izbor za mjesta gdje je potrebno samo povremeno zaštititi prostor od sunca i kiše te su idealne za lođe, balkone, terase. Kada vam sjena i hlad nisu potrebni tenda stoji uvučena u rolo, a kada je situacija suprotna hlad stiže u trendu oka jednostavnim okretanjem ručke koja razdvaja ‘škare’, a time i platno u željenoj dužini.

Riječ o najjednostavnijoj i najjeftinijoj opciji kada govorimo o tendama. Dostupne su već po cijeni od 150 eura za dimenzije 295×200 centimetara, uz dodatak da se uz tendu dobiva i nosač za montažu. Kao mana ističe se vodopropusnost, slaba mogućnost manipulacije kuta zasjenjivanja i ne mogućnost zaštite platna na duge staze.

rasklopna tenda

rasklopna tenda | freepik

Polukasetne tende

Polukasetne tende unutar sustava imaju previđen skladišni prostor za platno. Prilikom zatvaranja tende, platno se sprema u kućište (kasetu) te je zaštićeno od vremenskih utjecaja. Koliko je to važno najbolji znaju vlasnici rasklopnih tendi koji, ma koliko se trudili, nakon određenog vremena na svojim tendama primjećuju točkice plijesni.

Sustav montaže je takav da se aluminijska zaštitna kaseta za platno montira izravno na zid ili strop tako da se na svaki kraj postavlja jedan nosač. Sustavom razvlačenja i uvlačenja platna u kasetu može se upravljati ručno ili mehanički na daljinu. Velika prednost je i podešavanje kuta nagiba tende do 50 i više stupnjeva. Dok je u odnosu na rasklopne tende mana cijena. Polukasetne tende drže prosječnu cijenu od 900 eura.

Kasetne tende

Kasetne tende unutar sustava imaju previđen skladišni prostor ne samo za platno, već i za cijelu konstrukciju što im bitno produžuje vijek trajanja. Princip rada je takav da se kada sjena tende nije potrebna ili se konstrukcija želi zaštiti od negativnih utjecaja, obje rasklopne ručice povlače u aluminijsku kasetu. Osim što je ovakav način rada odličan za dugotrajnost sustava, puno doprinosi estetici. Naime, jednom sklopljena, kasetna tenda gotovo je nevidljiva.

Sustavom razvlačenja i uvlačenja platna u kasetu može se upravljati ručno ili mehanički na daljinu, a promjena nagiba je moguća od 0 do 90 stupnjeva što velika prednost. Očekivano, kasetne su tende u prosjeku za 200 do 300 eura skuplje u odnosu na polukasetni model istog ranga.

kasetna tenda

kasetna tenda | foto: Bauhaus

Vertikalne prozorske tende

Vertikalne tende koje se često korist za prozore u stambenih zgradama ili kao produženje horizontalnih umjesto klasičnih krakova imaju aluminijske vodilice, s okomitim i slobodnim vješanjem. Montiraju se na strop ili zid s nosačima, iznad prozora, i to tako da su fiksno udaljene od stakla. Moguće ih je kupiti i instalirati u kasetnoj izvedbi.

Sustavom razvlačenja i uvlačenja platna u kasetu može se upravljati ručno ili mehanički na daljinu, a promjena nagiba je moguća od 0 do 90 stupnjeva što velika prednost. Cijena modela 270×140 centimetara i ručnim upravljanjem iznosi u prosjeku 700 eura.

vertikalna tenda

vertikalna tenda | foto: kupindo.com

Polukružne tende

Polukružne tende predstavljaju montažne nadstrešnice u obliku kupole koje su estetski jako privlačne, te se često osim za osnovnu namjenu koriste i kako modni dodatak kada u pitanju uređenje pročelja hotela i restorana rustikalnog stila. No, simpatična kupola puno je više od ukrasa. Ona je osmišljena tako da sunca i kiše štiti isturene lođe.

Ovaj tip tendi izrađuje se od aluminijskih plastificiranih profila u koje je učvršćeno akrilno platno ili PVC. Rukovanje je jednostavno,  a sastoji se od sistema koloturnika i konopčića.  Promjena nagiba od 0 do 90 stupnjeva. Cijena za komad dužine 200 centimetara iznosi približno 500 eura.

polukružna tenda

polukružna tenda | foto: Freepik

Doznajte ovdje sve o kompletnoj transformaciji okućnice u tri pravca: Igralište za djecu, povrtnjak ili oazu za druženje.

Copy link
Powered by Social Snap