Pretraga

Hidroizolacija balkona ili terase bez skidanja pločica

A- A+

Balkoni i terase oaze su svakodnevice u urbanim sredinama. Nema ništa ljepše nego nakon napornog dana sjesti u svoj dnevni boravak na otvorenom, udahnuti zrak i opustiti se. No, da bi ovaj ritual potrajao, o vanjskom dodatku stanu ili kući treba voditi računa. I više nego li se misli. Iako je keramika koja se na balkonima i terasama postavlja namijenjena da izdrži standardne vremenske prilike na duge staze, za dugotrajnost poda preporučuje se dodatno povesti računa o hidroizolaciji. Preporuka su premazi.

alat za DIY projekt

alat za DIY projekt | foto: Freepik

Kada nakon kiše na balkonu ili terasi primijetite zadržavanje lokvica, mrlje s donje strane konstrukcije ili oštećenja na rubovima za koja znate da nisu nastala mehanički, vrijeme je uzbunu. Velika je mogućnost da je došlo do degradacije betonske ploče. Ako nije uznapredovala i definitivno ne želite postavljati novu keramiku, problem se može riješiti poliuretanskim hidroizolacijskim premazima. Poznatim još i kao ‘tekuća’ guma.

Izdvojeni članak

Zamjena pločica na terasi: Posao od idealno 10 dana i 1.500 eura za ‘ruke’

Riječ je o prozirnim premazima koji vizualnu ne utječu na izgled površine. Zbog tog svojstva dobra su preporuka i za nove konstrukcije kao dodatna zaštita. I to ne samo od vode, već i od utjecaja proizvoda za čišćenje, te djelovanja UV zraka.

Priprema je pola posla

Ako imate iskustva i volje za DIY projekt, hidroizolaciju balkona ili terase možete obaviti sami. Za to vam je potrebno: kiselina za čišćenje, kućno sredstvo za čišćenje, pamučne krpe, kratkodlaki valjak, primer i poliuretanski hidroizolacijski premaz.

Priprema površine je pola posla. Najprije ju treba dobro oprati, posebno fuge i spojeve. Uz naglasak kako se posebna pažnja treba posvetiti uklanjanju mrlja od ulja i masnoća. Građevinci za ovaj posao u prvoj fazi obično koriste razrijeđenu kiselinu koja se potom ispire pod jakim mlazom.

Potom se površina još jednom pere s kućanskim sredstvom za čišćenje i ponovno ispire. Nakon toga slijedi obavezno sušenje.

Prvo – primer

Prva stepenica za nanošenje premaza je razvlačenje jednokomponentnog bezbojnog primera. Može se nabaviti po cijeni od oko 17 eura za pakiranje od jedne litre, uz napomenu kako je  potrošnja iznosi do 100 grama po kvadratu, ovisno o poroznosti podloge.

Primer treba dobro promućkati prije otvaranja ambalaže, te po otvaranju odmah započeti s upotrebnom. Prethodno se treba detaljno provjeriti je li površina 100% suha. Primer se ne smije nanositi na iole vlažnu podlogu jer taj potez može ugroziti cijeli projekt.

Primer se potom nanosi na površinu, te se krpom širi po površini potezima kao da je riječ o čišćenju nekim sredstvom. Pri tomu treba izbjeći stvaranje nakupina primera u obliku lokvica. Zatim je vrijeme za sušenje primera. Za to je dovoljno 15-ak minuta. No, ako želite biti posve sigurni da ste ovaj dio posla dobro obavili, 30 minuta jamči suhoću podloge.

Za premaz treba valjak

Zatim se u ruke uzima kratkodlaki valjak i preko primera se ravnomjerno razvlači hidroizolacijski premaz, odnosno tekuća poliuretanska hidroizolacijska membrana. Premaz se može kupiti po cijeni od približno 45 eura za pakiranje od jednog kilogram, uz napomenu kako potrošnja iznosi u prosjeku 0,5 kilogram po kvadratu ovisno o poroznosti podloge.

Premaz se može nanijeti u jednom, ili dva sloja. Ako se nanosi u dva sloja treba pričekati da se prvi osuši prije nanošenja sljedećeg.

Doznajte ovdje sve o hidroizolaciji podruma.

Copy link
Powered by Social Snap