Pretraga

Za posljednju fazu projekta luka Baška ugovoreni radovi vrijedni 1,3 milijuna eura

A- A+

Potpisan je ugovor vrijedan 1,3 milijuna eura, za treću fazu radova na rekonstrukciji luke Baška. Istovremeno svečano je otvoren novi dio luke koji je već izmijenio baščansku vizuru.

Baška

Baška | foto: Općina Baška

U Baškoj je održana završna konferencija projekta luka Baška u sklopu koje je potpisan ugovor o javnoj nabavi u iznosu od 1,3 milijuna eura za treću fazu radova. Ugovor su potpisali ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Albert Franković i direktor tvrtke BSK Commerce Boris Sabolić.

U prve dvije faze projekta uloženo je 5,4 milijuna eura, a novi dio luke u sklopu konferencije otvorio je najstariji bašćanski ribar Anton Rode. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ovom je prilikom istaknuo da je riječ o projektu od velikog značaja za Hrvatsku kao pomorsku zemlju.

Zaštita akvatorija i sigurni vezovi

Projekt dogradnje luke Baške, sufinanciran sredstvima Europske unije, obuhvatio je u prvoj fazi dogradnju primarnog lukobrana Vela riva. U drugoj fazi rađeno je produljenje sekundarnog lukobrana Mala riva. Njime se osigurava nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja, omogućava odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove.

Izdvojeni članak

U Općini Baška sagrađeno 13 stanova po programu društveno poticane stanogradnje

Kroz prve dvije faze osigurani su i preduvjeti za razvoj linijskog prometa. Od velike je to važnosti za kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baške, te veću razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija.

Na redu je gat Garofulin

Radovi treće faze, koji se uskoro nastavljaju, obuhvatit će proširenje gata Garofulin s izgradnjom tri na njega okomita gata. Rok za izvođenje radova je šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Za taj projekt su osigurana bespovratna sredstva, od kojih 85 posto iz europskih fondova, a 15 posto iz Ministarstva, rekao je Butković i dodao da je za nastavak projekta u Baški dodijeljeno 550 tisuća eura te da će se iz proračuna još izdvojiti, kako bi se projekt u cijelosti dovršio.

Butković je kazao i da se trenutno u lučku infrastrukturu na hrvatskoj obali ulaže više od 300 milijuna eura, a da se u svu prometnu infrastrukturu sada u Hrvatskoj ulaže više od 3,5 milijarde eura.

Kakvi još planovi postaje za razvoj infrastrukture otoka Krka pročitajte ovdje.

 

Copy link
Powered by Social Snap