Pretraga

Derutna zgrada u centru Zagreba godinama propada: Vlasnik najavio što ovdje planira graditi

A- A+

Derutna zgrada u centru Zagreba, u Paromlinskoj 2, već godinama stoji zapuštena, puna je smeća i odličnih uvjeta za glodavce. Napuštena je 2012. godine kada se poslovnica Zagrebačke banke preselila na glavni gradski trg. Od tada je mijenjala vlasnike, a početna ideja o tome da postane trgovački centar s autobusnim terminalom i garažama još uvijek nije realizirana.

Zgrada u Paromlinskoj 2

Zgrada u Paromlinskoj 2 | foto: Google street view

Zgrada se nalazi na gotovo 9.500 kvadrata vrijednog zemljišta u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora. Grad Zagreb je odlučio srušiti zgradu i to naplatiti vlasniku, kako piše Index, zagrebačkom poduzetniku Josipu Baričeviću, vlasniku lanca ljekarni Baričević i bivšem poslovnom partneru generala Ivana Čermaka u tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva.

Baričevićeva tvrtka Energenius Loci zgradu je 2018. godine kupila na dražbi na Općinskom sudu u Novom Zagrebu za 75.4 milijuna kuna. Index je razgovarao s Baričevićem, koji nije zadovoljan odlukom Grada o prisilnom rušenju zgrade. Kazao je kako Grad tvrdi da je zgrada opasna za građane iako znaju da je statika dobra i da nema razloga da se ruši.

Izdvojeni članak

Zagreb dobiva novi ulaz u grad kroz Sarajevsku ulicu: Gradit će nadvožnjak preko Ranžirnog kolodvora

U planu je gradnja nove zgrade

Baričević smatra kako statika nije ugrožena. Dodao je kako je Grad angažirao statičara, koji je rekao da je statika zgrade dobra, a i on je sam angažirao statičara, koji je potvrdio isto. Najavio je da na tom zemljištu planira izgraditi novu zgradu u kojoj će se na donjim etažama nalaziti trgovački centar, dok će iznad njega biti poslovni uredi.

Zgrada je djelo poznatog zagrebačkog arhitekta Kazimira Ostrogovića. Inače, Ostrogović je i autor kompleksa Instituta Ruđer Bošković, zagrebačke gradske vijećnice, kao i Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Vile Zagorje. Zgrada se gradila od 1962. do 1964. za potrebe Komunalne banke i bila je dograđivana 70-ih godina. Zadnja dogradnja bila je 1986. godine pri čemu je izgubila izvornu vizuru.

Na toj lokaciji se od 1956. nalazila poslovnica Zagrebačke banke, koja je ugašena kad se banka 2012. preselila u svoje novo sjedište na Trgu bana Josipa Jelačića. Neposredno prije nego što je prodala ovu svoju središnju poslovnu zgradu, u Paromlinskoj 2, Zagrebačka banka je od arhitektonskog ureda 3LHD zatražila studiju mogućeg razvoja ‘Projekta Paromlinska’. Prema toj studiji, na ovom su mjestu trebali niknuti novi trgovački centar i prošireni autobusni terminal s garažama.

Izdvojeni članak

U 21. stoljeću, oko 110 tisuća građana u Zagrebu nema kanalizaciju: Tri projekta su ključna

Zgrada je bila u vlasništvu Stipić grupe

Suteren je prema prijedlogu trebao biti rezerviran za autobusni terminal, ispod kojeg bi se nalazile tri razine podzemnih garaža, a iznad bi bili trgovački centar i poslovni, odnosno uredski prostori. Projekt je tada podržao i Grad Zagreb. Građevinska tvrtka Stipić grupa, danas Konos Construction, krajem 2012. kupila je zgradu za 120 milijuna kuna, što je čak 26 milijuna kuna više od početne cijene koju je tražila Zagrebačka banka.

Već iduće godine Stipić grupa je podnijela zahtjev za predstečajnu nagodbu zbog 600 milijuna kuna raznih dugova. Kako su za ovu investiciju podigli kredit upravo u ovoj banci, zgrada se na kraju vratila u vlasništvo Zagrebačke banke. Konos Construction je sve do 2017. godine najavljivao rušenje zgrade, koja je u međuvremenu propadala. Godine 2018. je bila održana nova dražba na kojoj ju je i kupio sadašnji vlasnik Josip Baričević, odnosno njegova tvrtka Energenius Loci.

Novi vlasnik i tada je medijima govorio kako smatra da se radi o sjajnoj lokaciji i da se nada kako će projekt trgovačko-poslovnog centra zaživjeti. Tada je najavljivao da će kompleks imati i hotelske i ugostiteljske sadržaje, piše Index.

Zgrada u Paromlinskoj 2
Share via
Copy link
Powered by Social Snap