Pretraga

Kultno gradsko odmaralište na Jadranu kao nekada: Imat će sve, evo tko će tu ljetovati

A- A+

Kultno osječko odmaralište u Omišlju na otoku Krku uskoro će ponovno otvoriti svoja vrata nakon temeljite obnove i opremanja. Vila na samoj obali dobit će nove smještajne jedinice uređene prema suvremenim standardima, s prostranim spavaonicama, terasom i zajedničkim prostorima za boravak. Posebna pažnja posvetit će se i kuhinji, koja će biti opremljena modernom tehnologijom za pripremu obroka za više od četrdeset korisnika. Kada se sve dovrši, objekt će biti namijenjen djeci i umirovljenicima.

Osječko odmaralište, Omišalj, otok Krk | Foto: Canva, Google Maps

Kultno osječko odmaralište u Omišlju na otoku Krku uskoro će ponovno zaživjeti u svojoj punoj funkciji. Riječ je o legendarnom mjestu na kojem su generacije Osječana tijekom prošlog stoljeća provodile svoja ljeta, a koje će nakon opsežne revitalizacije zasjati u potpuno novom ruhu. Projekt obnove polako ulazi u završnu fazu, čime se ostvaruje višegodišnja želja da se ovo odmaralište ponovno otvori za djecu, umirovljenike i građane.

Da se radi o kapitalnom gradskom projektu potvrdio je i prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, istaknuvši kako je Grad otkupio zemljište od okolnih općina Osječko-baranjske županije te da radovi napreduju prema planu.

Dodatna potvrda da se projekt bliži kraju stigla je i kroz prethodno savjetovanje u sustavu javne nabav. Naime, Grad Osijek je raspisao natječaj za opremanje zgrade namještajem i potpunim inventarom, vrijednim više od 182 tisuće eura.

Osječko odmaralište, Omišalj, otok Krk | Foto: Canva, Google Maps

Oprema smještajnih jedinica

Vila smještena tik uz more na adresi Stran 22A bit će prepoznatljiva po velikoj terasi, prostranim spavaonicama, kuhinji u podrumu i igralištu na otvorenom. Nakon preuređenja objekta, sve smještajne jedinice opremit će se novim namještajem i funkcionalnim elementima, pri čemu će maksimalan broj kreveta biti usklađen s pravilnikom o kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

U ulaznom prostoru planira se klubska garnitura sa stolićem i foteljama, ormarić s ladicama i policama, vješalica, stalak za kišobrane, ormarić za prvu pomoć, ormarić za ključeve te pano za obavijesti i poruke. Blagovaonica će biti uređena kao prostor zajedničkog boravka i objedovanja, s modernim stolovima i stolicama izrađenim od čelične konstrukcije i polipropilenskog sjedala. Na zidu će biti postavljen TV prijemnik, a prostor će imati i ormariće za odlaganje opreme.

Izdvojeni članak

Top 10 gradilišta novih hotela u Hrvatskoj: Većina ih je na Jadranu, ali tu je i jedan kontinentalni adut

Na katu i u potkrovlju predviđene su spavaonice opremljene standardnim i katnim krevetima, čime će se omogućiti maksimalni kapacitet. Kod katnih kreveta bit će osigurana mogućnost demontaže gornjeg ležaja, a uz svaki krevet postavit će se mala konzolna polica koja će služiti kao noćni ormarić. Kreveti će biti izrađeni od masivne bukovine u bijeloj obradi, dok će ormari biti od oplemenjene iverice u istoj boji.

U sobama na prvom katu svaki će ležaj imati ormar standardnih dimenzija, dok će u potkrovlju biti smješteni niski ormarići. Dodatnu udobnost osigurat će fotelje, vješalice za odjeću i koševi za otpatke. U suterenu će biti uređene tri spavaonice namijenjene osoblju, opremljene jednako kao i sobe za korisnike, dok će soba voditelja imati i radni stol sa stolicom. Na terasi ispred ulaza u objekt postavit će se suncobrani, stolovi i stolice za vanjski boravak.

Tehnički opis kuhinje

U skladu s odlukom Grada Osijeka izradit će se optimizirano rješenje kuhinje u dječjem odmaralištu u Omišlju na Krku. Projekt će biti usklađen sa svim zakonskim propisima i HACCP standardima te prilagođen sezonskom karakteru objekta. Kuhinja će biti osmišljena tako da omogući kvalitetnu pripremu obroka za 37 djece i šest članova osoblja, ukupno 43 osobe, a moderna oprema omogućit će rad s minimalnim brojem zaposlenih. Raspored prostora bit će projektiran tako da se priprema povrća i pranje crnog suđa odvijaju u istoj prostoriji, ali u različito doba dana, čime će se optimizirati korištenje opreme i radnih površina.

Organizacija kuhinje temeljit će se na središnjem komunikacijskom prolazu. S jedne strane predviđene su pripremnice, za meso, povrće, ribu i hladna jela, opremljene rashladnim stolovima, radnim površinama, strojevima i visećim ormarićima. S druge strane nalazit će se termički blok s parnokonvekcijskom pećnicom, multifunkcionalnom tavom, električnim roštiljem, indukcijskom pločom, rashladnim elementima i napom za odsis. Na kraju prostora bit će smještena zona pranja posuđa s perilicama, koritima i stolovima za prijem i sortiranje.

Osječko odmaralište, Omišalj, otok Krk | Foto: Canva, Google Maps

Instalacije i energetska učinkovitost

Svi kuhinjski uređaji koriste električnu energiju, dok plinski pogon nije predviđen. Ukupna instalirana snaga iznosi 65 kW, ali uz faktor istovremenosti od 0,7 potrebna snaga iznosi 45,5 kW. Procijenjena sezonska potrošnja električne energije iznosi do 50.000 kWh. Predviđena je i instalacija izjednačavanja potencijala te spajanje sve opreme u sustav.

Kuhinja je projektirana s naglaskom na smanjenje potrošnje vode i energije. Sudoperi i umivaonici imaju dovod tople i hladne vode, dok je odvod riješen putem separatora masti i ulja. Podovi su obloženi protukliznim keramičkim pločicama R11, a iznad svih termičkih uređaja smještene su ventilacijske nape s rasvjetom, čime je osigurana maksimalna sigurnost i funkcionalnost prostora.

Osječko odmaralište, Omišalj, otok Krk | Foto: Canva, Google Maps

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Copy link
Powered by Social Snap