Pretraga

Loše vijesti za one koji su u potrazi za domom: Suprotno očekivanjima, cijene stanova rastu

A- A+

Globalna pandemija, kao i potresi, znatno su utjecali na gospodarstvo prošle godine. Mnogi su očekivali kako će trenutna situacija srušiti cijene stanova, no dogodilo se u potpunosti suprotno. Cijene su unatoč poprilično nesigurnim vremenima nastavile rast.

Foto: Pexels

Najveća potražnja za stanovima vladala je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Zadru. U navedenim su gradovima, unatoč zastoju s kojim je tržište nekretnina bilo suočeno, prosječne cijene ipak bile više no proteklih godina, analizirao je oglasnik Crozilla.com.

Izdvojeni članak

Rast prodanih nekretnina u Lici posljedica je pandemije: Iz agencije za nekretnine otkrili što se najviše traži

Vrtoglave cijene na Jadranu

Dok su na jednoj strani zemlje prosječne tražene cijene stanova i dalje troznamenkaste, na drugoj strani najviša prosječna cijena doseže iznos od oko 4000 eura.
Najskuplji su se stanovi tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla.com mogli pronaći u gradovima uz more, a pritom su na prvom mjestu Dubrovnik, Opatija i Split, dok se, u isto vrijeme najniže oglašavane vrijednosti nalaze na kontinentalnom dijelu zemlje.

U najskupljem gradu, Dubrovniku, za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 4038 eura, a taj je iznos 7,5 posto veći no tijekom 2019. godine. Oko 5 posto više no godinu ranije, bile su tijekom 2020. cijene u Opatiji gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 3268 eura. Na listi najtraženijih, ali ujedno i najskupljih gradova tijekom 2020. godine našao se Split s prosječnom cijenom kvadrata stana od gotovo 3000 eura, što je 1,8 posto više no godinu ranije.

Naravno, na Jadranu se mogu pronaći i nekretnine čije cijene nisu vrtoglavo visoke, te u prosjeku ne prelaze iznos od 2000 eura po kvadratu, a Senj, Pula i Rijeka tijekom prošle godine bili su neki od takvih gradova. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako se za kvadratni metar stana u Senju u prosjeku tražilo 1566 eura, u Rijeci 1692 eura, a u Puli 1798 eura.

Izdvojeni članak

Tri najveće greške pri kupnji nekretnine: Financijska blogerica otkrila jeste li spremni za prvi dom

Rast i u kontinentalnoj Hrvatskoj

Ipak, daleko jeftinije od onih na moru, nekretnine su smještene u pojedinim gradovima u unutrašnjosti. Kvadratni metar stana u Bjelovaru na oglasniku Crozilla.com oglašavan je po prosječnoj cijeni od 778 eura, u Slavonskom Brodu 854 eura, a u Osijeku koji se nalazi na listi najtraženijih gradova, tek 973 eura.
Nešto skuplji od navedenih gradova bio je Varaždin s prosječnom cijenom od 1293 eura, što je 10,7 posto više no 2019. godine.

Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova tijekom 2020. godine na oglasniku Crozilla.com iznosila je 2145 eura po kvadratu, a taj je iznos 6,7 posto veći no godinu ranije.

Iako je dosta teško predvidjeti kako će se razvijati cijene u budućnosti, pogotovo nakon neočekivanih podataka u 2020., jedno je sigurno – buduća stopa nezaposlenosti i platežne moći građana, kamatne stope na stambene kredite, kriteriji kreditiranja (neke banke su ih postrožile), stanje turističkog sektora, te postotci oporavka BDP-a, bit će oni koji će odrediti daljini rast ili pad cijena.

Copy link
Powered by Social Snap