Pretraga

Ovakav oglas još niste vidjeli: U Senju se prodaje kula iz 15. stoljeća!

A- A+

Na Njuškalu je osvanuo oglas kakav se ne pronalazi svaki dan. Navodi da se u Senju, za samo 130 tisuća eura prodaje čitava kula i to iz 15. stoljeća. Kako se može vidjeti na fotografijama, kula je spojena sa srednjovjekovnim gradskim zidinama, a iako ju oglas opisuje kao jednosobnu prizemnicu, zapravo je obruč oronulog i obraslog kamenja. Odatle možda tako niska cijena za Papinsku kulu od 93 kvadrata, koliko ima jer nema katova, podova, stropova, a ni krov. Sretno onome tko ju kupi s rekonstrukcijom.

Papinska (Leonova) kula u Senju | Foto: screenshot Google Maps

Oglasnici za najam i kupovinu nekretnina, doista su rupa bez dna i nije neuobičajeno da iznenade pretraživače. Ipak, s vremena na vrijeme izroni poneki oglas za koji bi većina ljudi odmah pomislila da je riječ o neslanoj šali.

Izdvojeni članak

Sigurno ste vidjeli ovu zgradu na Tkalčićevoj, sada se prodaje

Na oglašavanje stanova po vrtoglavoj cijeni za vrlo lošu kvalitetu prostora i lokacija svi smo navikli. Tako da nas može iznenaditi nešto što seže van tih okvira. Takav je definitivno nevjerojatan oglas o prodaji kule u Senju iz 15. stoljeća.

Papinska (Leonova) kula u Senju | Foto: screenshot Google Maps

Na oglasniku se znaju prodavati i dvorci, no ova kula djeluje kao građevina koja bi trebala biti zaštićeno kulturno dobro isključivo javne namjene. Umjesto toga stavljena je u oglasnik i to po cijeni od sasvim pristojnih 130 tisuća eura. Za današnje standarde, uzimajući u obzir kvadraturu nekretnine, kao i na njenu starost, cijena je zbunjujuće niska.

Papinska (Leonova) kula izgrađena nakon Krbavske bitke 1493. godine. Naziv dobiva jer je izgrađena sredstvima koja je papa Leon X. iz roda Medici poslao Senjanima. Dok točna godina gradnje kule nije poznata, zna se da je bila izgrađena početkom 16. stoljeća. U oglasu je svejedno kao godina gradnje navedena 1493., a piše i da je jednosobna prizemnica.

Papinska (Leonova) kula u Senju | Foto: screenshot Google Maps

Pogledaju li se fotografije ove nadasve neobične nekretnine, uočava se da je iznutra kula potpuno prazna, odnosno bilo kakva konstrukcija tek bi se u njenoj unutrašnjosti trebala izgraditi. Unutrašnjost kule nema pod, krov niti strop, što je moguće razlog zašto se prodaje po tako niskoj cijeni, od samo 130 tisuća eura.

Tkogod se odluči na kupnju kule, suočit će se sa ‘šupljinom’ omeđenom starim obraslim kamenjem i itekako puno ulaganja. Kad smo nazvali na oglasu naveden broj agentice da se dodatno informiramo o prodaji kule, čim je shvatila da razgovara s novinarima mrzovoljno je odbrusila da neće ništa komentirati i prekinula razgovor.

Kakvu je vlasničku, točnije suvlasničku dramu popratila prodaja dvorca Inkey, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap