Pretraga

Subvencija stambenih kredita u Istri ide dalje, ali nije za vas ako imate ovaj papir

A- A+

Grad Pula nastavlja sa sufinanciranjem stambenih kredita. Stanovnike ovog istarskog grada razveselit će i podatak da se povećanjem dostupnih sredstava za subvenciju povećava i obuhvat mjere. No, uz jasna pravila. Za ovaj novčani ‘poguranac’ ne mogu se prijaviti oni koji nekretninu iznajmljuju, te za nju imaju rješenje o kategorizaciji objekta.

stambena zgrada Pula | foto: Nina Šantek, Bauštela.hr

Grad Pula raspisao je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje kamate stambenih kredita za nekretnine za 2024. godinu. U odnosu na prethodnu godinu, uvećana su i sredstava.

– U 2024. godini povećali smo se sredstva za sufinanciranje kamate stambenih kredita za nekretnine na 40 tisuća eura. Ovo je samo korak naprijed u ostvarenju naše vizije Pule kao grada poželjnog za život, pogotovo kada se radi o mladim ljudima i obiteljima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Želimo im olakšati tu situaciju, bilo da se radi o kupnji prve nekretnine ili o poboljšavanju stambenih uvjeta. Krajnji cilj je zadržati mlade ljude u Puli, kaže gradonačelnik, Filip Zoričić.

Izdvojeni članak

Galerija: Napuštene nekretnine na top lokacijama u Istri koje čekaju investitore

Iz Grada Pule ističu i kako je lani dodijeljeno ukupno 26.550 eura subvencije mladima za kamate stambenih kredita za nekretnine na području Grada Pule.

Kako do subvencije?

Zahtjev za sufinanciranje kamate podnosi se temeljem stambenog kredita koji građanin uzima od kreditne institucije koja ima odobrenje za rad od strane HNB-a za kupnju prve nekretnine. Sufinanciranje je može ostvariti i za poboljšanje stambenih uvjeta (dogradnja/nadogradnja) nekretnine za koju je potrebno ishoditi akt za gradnju radi rješavanja stambenog pitanja.

Sredstva se odobravaju u visini od 50 posto kamate za odobrene stambene kredite, a maksimalno do 2.389,01 eura, odnosno u maksimalnom iznosu do 199,08 eura mjesečno po odobrenom zahtjevu, za maksimalno pet godina otplate kredita.

Sufinanciranje kamate odobrit će se osobama kojima je odobren stambeni kredit za koji imaju zaključen Ugovor o stambenom kreditu s kreditnom institucijom za stambeni kredit. Ili dio kredita koji ne prelazi 120.000 eura.

Veliko ne za iznajmljivače

Pravo na sufinanciranje kamate sukladno ovom Javnom pozivu ima pravo tražiti osoba koja nije starija od 45 godina, ima prebivalište na području Grada Pule i nema u vlasništvu nekretninu uvjetnu za stanovanje, odnosno da je to podnositelju zahtjeva prva nekretnina za koju je odobren stambeni kredit i za koju traži sufinanciranje kamate od Grada.

Uvjet je i da bračni, odnosno izvanbračni drug te članovi domaćinstva, navedeni u zahtjevu i koji će s njim stanovati na toj nekretnini, nemaju u vlasništvu nekretninu uvjetnu za stanovanje. Također, oni koju apliciraju za subvenciju ne smiju imati dugovanja prema Gradu, niti iznajmljivati nekretninu odnosno za nju imati rješenje o kategorizaciji objekta.

Što je ključ priuštivog stanovanja za mlade u Hrvatskoj?

Obavezna prijava za produženje

Napominje se i da svaki podnositelj zahtjeva ima pravo na ostvarenje sufinanciranja kamate samo za jedan stambeni kredit. Uz napomenu da su osobe koje su u 2023. godini ostvarile pravo na sufinanciranje kamate prilikom kupnje prve nekretnine i sklopile ugovor o sufinanciranju kamate s Gradom, za nastavak sufinanciranja kamate u 2024. godini, dužne se javiti na aktualni javni poziv.

Zahtjev za sufinanciranje kamate može se podnijeti od dana objave javnog poziva za podnošenje zahtjeva. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava osiguranih u proračunu Grada Pule za 2024. godinu, a najkasnije do 30. studenoga ove godine.

Doznajte ovdje kako istraski uljari koštice od masline koriste kao energent.

Copy link
Powered by Social Snap