Pretraga

Tehnička škola pokrenula milijunski projekt: Vojarna postaje centar za robotiku i svemirske tehnologije

A- A+

Prostorije bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku uskoro bi trebale postati novi Regionalni centar kompetentnosti specijaliziran za elektrotehniku i strojarstvo. Projekt vrijedan 55 milijuna kuna pokrenula je Tehnička škola Sisak koja novi centar planira koristiti za obrazovanje budućih stručnjaka iz područja robotike, automatizacije i svemirskih tehnologija.

Vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku | foto: PPT Tehnička škola Sisak

Zgrada bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku nije pretrpjela značajna oštećenja u prošlogodišnjim potresima.

Raspisan je natječaj za rekonstrukciju zgrade bivše vojarne u Sisku vrijedan 55 milijuna kuna + PDV, a dio kojeg će se financirati iz europskih fondova. Projekt rekonstrukcije zgrade u novi Regionalni centar kompetentnosti za područja elektrotehnike i strojarstva kreirali su djelatnici Tehničke škole Sisak u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom.

Javni natječaj za izvođača radova otvoren je do 07. travnja.

Potpuna rekonstrukcija devastirane zgrade

Regionalni centar kompetentnosti kreirat će se rekonstrukcijom bivše vojarne u Sisku. Zgrada je izgrađena krajem 19. stoljeća stoga ne čudi bojazan od štete koja je nastala zbog potresa koji su područje Sisačko-moslavačke županije pogodili u prosincu prošle godine.

– Što se tiče radova, neće biti problema jer je projektom predviđena kompletna rekonstrukcija vojarne, što znači i statike zgrade. Potres je prouzročio malo štete, ali ništa značajno jer je zgrada ionako već bila potpuno devastirana, rekao je za Večernji list ravnatelj Tehničke škole u Sisku Davor Malović.

Vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku | foto: PPT Tehnička škola Sisak

Od zgrade stare vojarne, navodi Malović, ostat će samo vanjski zidovi, a sve ostalo proći će proces rekonstrukcije.

Od trenutka potpisivanja ugovora s najpovoljnijim izvođačem radova teče rok od 22 mjeseca u kojima zgrada treba biti rekonstruirana, s dva dodatna mjeseca za ishodovanje uporabne dozvole. Projekt bi stoga trebao biti gotov u 2023. godini.

Sisak postaje centar razvoja novih tehnologija

Novi Regionalni centar kompetentnosti bit će specijaliziran za brojna područja koja su danas bude interes brojnih mladih ljudi koji svoju budućnost vide u digitalnim tehnologijama, robotici, automatizaciji, obnovljivoj energiji i svemirskim tehnologijama.

Rekonstrukcijom zgrade sva područja dobit će svoje prostore za istraživanja, a oni će uključivati edukacijske dvorane, konferencijsku dvoranu i prostorije za praktikume.

Izdvojeni članak

Još jedan grad odlučio je od zapuštenog prostora vojarne napraviti Centar za mlade

U sklopu projekta, kojem je cilj poboljšanje strukovnog obrazovanja na području Sisačko-moslavačke županije, za buduće korisnike Centra nabavljena je i posebna oprema u vrijednosti preko 16 milijuna kuna. Riječ je o opremi praktikuma za robotiku, video igre, automatizaciju, radioničke vježbe, obnovljive izvore energije, svemirsku tehnologiju, električna vozila i računalnu opremu kao i opremu za učenike s teškoćama.

Vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku | foto: PPT Tehnička škola Sisak

Copy link
Powered by Social Snap