Pretraga

U nekretnine u Srbiji i Albaniji ulagat će – Trumpov zet

A- A+

Američka investicijska tvrtka Affinity Partners, osnivača Jareda Kushnera otvara nova ulaganja na zapadnom Balkanu. Nakon što se o istim ulaganjima govorilo još prije početka predsjedničkog mandata Donalda Trumpa 2016. godine, ponovno se pokrenula priča o izgradnji novih stambenih objekata i hotela – u Beogradu i na dvije lokacije u Albaniji. No, tada je glavni akter bio Trump, a sada projekt preuzima tvrtka njegovog zeta, Jareda Kushnera. Neke od lokacija pomalo su kontroverzne.

Puzzle | Foto: Freepik

Američke investicijska tvrtka Affinity Partners sa središtem u Miamiju, Floridi, osnivača Jareda Kushnera, ujedno Trumpovog zeta, upravo sudjeluje u raspravama o trima nekretninskim ulaganjima na zapadnom Balkanu, prenosi The Real Deal. Naime, u okviru projekta, ulagat će se u hotelsku i stambenu gradnju u Beogradu te na dvije lokacije u Albaniji.

Da su partneri iz Affinity Partnersa već u procesu sklapanja ozbiljnih ugovora za ulaganje u nekretnine na prostoru Srbije i Albanije, Kushner je nedavno potvrdio za New York Times. Ta ulaganja bit će među najvećima koje je sklopila Kushnerova tvrtka, a posebno je zanimljivo što se radi o projektu u koji je otprije nekoliko godina već trebao ulagati Donald Trump.

Luksuzni hotel i stanovi će se graditi u Beogradu

Što se tiče projekta, Affinity Partners u Beogradu će potpisati ugovor o 99-godišnjem zakupu sa srpskom Vladom u svrhu gradnje luksuznog hotela te stambenog objekta s 1.500 stanova. Za projekt je poznato da bi se trebao graditi na prostoru gdje je bio smješten glavni stožer nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Izdvojeni članak

Na hrvatskom otoku obnavlja se kultni hotel, sve će biti kao nekada

Zanimljivo, riječ o istom ulaganju koje je, dvije godine prije početka svoje predsjedničke kampanje ozbiljno razmatrao bivši američki predsjednik Donald Trump. Projekt je, međutim, uslijed početka Trumpovog predsjedničkog mandata 2016. godine ipak bio otpisan. Postavši predsjednik SAD-a, Donald Trump je, naime, u skladu sa svojom ‘izolacijskom’ politikom objavio kraj sklapanja poslova izvan granica Sjedinjenih Država.

Preostale dvije lokacije su u Albaniji

Osim ulaganja u Beogradu, Kushnerova investicijska tvrtka aktivno sudjeluje i u planovima za početak gradnje luksuznog hotela i vila na otoku Sazanu, u Albaniji. Dok se Albanija već neko vrijeme nameće kao nova ‘it’ turistička destinacija, za ovaj projekt odabran je prostor otoka koji je u nekoliko navrata u prošlosti služio kao vojna baza, a prostire se na površini 6,43 kvadratnih kilometara.

Inače, ovaj otok je vrlo blizu destinaciji luksuznog odmarališta financiranog od strane vlade Saudijske Arabije. Naime, poznato je da Saudijska Arabija Kushneru predstavlja značajnu financijsku potporu – investicijom od čak dvije milijarde dolara.

U istoj albanskoj regiji u kojoj je otok Sazan, Affinity Partners planira i projekt na poluotoku Zvërnec. Za ovaj projekt u planu je gradnja hotela i stotine vila. Dvije od tri spomenute lokacije u vlasništvu su vlada Srbije i Albanije. Iz političkog aspekta ulaganja u navedene projekte, zanimljivo je da je središnja figura u dogovorima Richard Grenell, koji je za vrijeme Trumpovog mandata obnašao ulogu ravnatelja nacionalne obavještajne službe.

O gradnji luksuznog kompleksa u Beogradu pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap