Pretraga

Vinarija koja privlači pažnju: Obložena je istarskim prirodnim kamenom

A- A+

Podovi, zidovi i fasada vinarije Jeremić obloženi su istarskim prirodnim kamenom. Ovaj vinski objekt, koji posebno privlači svojim stilom gradnje, projektirao je beogradski arhitekt Petar Budnar, i to još 2011. godine. Vinarija ima podrum i prostor u prizemlju ukupne površine 1.300 metara kvadratnih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JAF Srbija (@jafsrbija)

Vinarija Jeremić nalazi se u izletištu Jugovo u Srbiji, udaljenom samo pet kilometara od centra Smedereva. Prije nego što je objekt projektiran, vlasnik/investitor je poželio da se napravi suvremena vinarija koja bi prije svega omogućavala kvalitetan tehnološki proces proizvodnje i skladištenja vina. Uz to, projekt je trebao obuhvatiti i ostale prostore koji bi svojim sadržajem i funkcionalnošću obogatili vinariju, prenosi Gradnja.rs.

Arhitekt Petar Budnar je za Gradnja.rs kazao kako je vinarija trebala imati svoj originalni arhitektonski izraz koji bi kasnije bio iskorišten u marketinške svrhe. Pritom je naglasio kako se dugotrajnom zajedničkom suradnjom s investitorom, uz mnogo idejnih skica u različitim fazama projektiranja, odgovorilo na projektni zadatak.

Izdvojeni članak

Foto: Pogledajte objekt sa slamnatim pokrovom, nominiran za nagradu ‘Viktor Kovačić’

Prizemlje podignuto za 1,25 metara

Rezultat je suvremeni i originalni arhitektonski izraz, izgrađen klasičnim građevinskim materijalom. Ovaj prizemni objekt je razgranat i pokriven jednovodnim krovovima, a koji su povezani ravnim (mali nagib) krovovima s atikom.

Prizemlje objekta je podignuto 125 cm u odnosu na postojeću razinu terena, kako bi se postigla dominacija i kako bi objekt što bolje odgovarao postojećem okruženju i ambijentu. Fasade su oblikovane u nesimetričnom ritmu i u svemu pronalaze ravnotežu kroz primjenu odgovarajućih materijala kao što su kamen, drvo i staklo.

Podovi u podrumskim prostorima su obloženi granitnom keramikom, zidovi su ožbukani i bojani, a neki dijelovi zidova imaju oblogu od zidanog prirodnog kamena. Prizemlje vinarije izvedeno je u skeletnom sustavu armiranobetonskih stupova i greda. Podna ploča je armiranobetonska ploča iznad armiranobetonskih zidova podruma. Zidovi su od opeke, dok su stropne ploče ujedno i krovne ploče.

Izdvojeni članak

[FOTO] Zgrada vinarije koju je dizajnirao poznati španjolski arhitekt, Santiago Calatrava

Obloge od istarskog kamena

Podovi u prizemlju su obloženi pločama od prirodnog istarskog kanfanarskog kamena, preko odgovarajućih slojeva podnog grijanja. Zidovi su ožbukani i obojani, a na određenim pozicijama zidova je unutarnja obloga od zidanog prirodnog kamena, Valežina iz Istre. Od istog kamena su izrađeni i dijelovi fasade, nepravilnih dimenzija, dok je na drugim dijelovima fasade obloga od prirodnog drva.

Drvena obloga je izrađena od borovih ploča širine 9 cm, debljine 2 cm i slobodne dužine, učvršćene na drvenu podkonstrukciju kromiranim klinovima i zaštićene odgovarajućim premazima. Dijelovi fasade (manja površina) izvedeni su kao demit fasade sa završnom obradom u fasadnoj dekorativnoj žbuci u boji.

U podrumu objekta se nalazi prostor za skladištenje vina, za degustaciju i prezentaciju, kao i laboratorij i arhiv vina. U suterenu su skladišni prostori, dok je u prizemlju hodnik za recepciju i prodaju s višenamjenskom kušaonicom koja može primiti 80 ljudi. Također, tu su i kuhinja, sanitarni čvor, ured za sastanke, kao i apartmanski dio u dva bloka.

Vinarija Jeremić - Instagram
Share via
Copy link
Powered by Social Snap