Pretraga

Više od 60 posto novih stanova gradi se za velike obitelji, a raste trend samačkih kućanstava

A- A+

Velik je raskorak između planova za gradnju novih stanova i životnih navika građana. Dok investitori uvelike traže građevinske dozvole za trosobne i četverosobne stanove, udio samačkih kućanstava u Hrvatskoj opasno se približava 50%. Što neizbježno ostavlja u zraku pitanje: Za koga se grade novi stanovi?

Novogradnja, ilustracija | foto: Unsplash

Građevinski sektor u Hrvatskoj i dalje bilježi pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to za 12,7%. Usporedno, u odnosu na početak 2023. godine u lipnju je ipak izdano 3,3% više građevinskih dozvola što daje nadu o oporavak tržišta. No, hoće li do oporavka uistinu doći uvelike ovisi o prodaji novoizgrađenih stanova koja je dugoročno potencijalno upitna s obzirom na to da postoji veliki nesrazmjer između kategorije stanova koje se najviše grade i stvarne potrebe stanovništva.

Naime, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku investitori u stambene zgrade u novogradnji trenutno planiraju izgradnju najviše trosobnih i četverosobnih stanova. Dok, upravo objavljena analiza podataka popisa stanovništva uz 2021. godine ukazuje nastavak trenda rasta samačkih kućanstava.

Izdvojeni članak

Velika kriza sektora nekretnina u Njemačkoj: Građevinari gube milijarde, gradnja drastično posustaje

Najviše se planira graditi trosobnih stanova

U lipnju 2023., prema vrstama građevina, 86,2% dozvola izdano je za zgrade, a 13,8% za ostale građevine. Prema vrstama radova, 77,6% dozvola izdano je za novogradnju, a 22,4% za rekonstrukcije. Prema izdanim građevinskim dozvolama u lipnju 2023., predviđeno je pak građenje 1.147 stanova s prosječnom površinom od 100,3 kvadrata.

Kada je riječ o stambenim zgradama u novogradnji predviđena je gradnja njih 469. Za nove stambene zgrade s jednim stanom izdano je 305 građevinskih dozvola, za stambene zgrade s dva stana 42 dozvola, a za stambene zgrade s tri i više stanova 122 dozvole.

U novim zgradama, prema građevinskim dozvolama izdanim u lipnju fond novih stanova trebao bi se povećati za njih 1.079, od čega su 333 trosobna stana, 300 četverosobnih, 249 dvosobnih, 75 jednosobnih.

dzs statistika

dzs statistika | foto: screenshot DZS

Izgradnja stanova ne prati populacijske trendove

Paralelno, prema podacima popisa stanovništva 2021., udio neoženjenih muškaraca odnosno neudanih žena, te udio razvedenih veći je u odnosu na te udjele u prethodnim popisima. Tako je udio neoženjenih muškaraca 2021. bio 35,3%, a udio razvedenih 5,8%. Isti trend zamjećuje se i među ženama, odnosno broj neudanih i razvedenih se povećava, a broj udanih opada.

Ako podatke promatramo prema vrsti zajednice u kojoj osoba živi, odnosno prema stvarnom načinu življenja osobe unutar kućanstva, bez obzira na njezino zakonsko bračno stanje, od ukupnog broja stanovnika staroga 15 i više godina u bračnoj zajednici živi 49,30%, u izvanbračnoj zajednici 4,05%, u životnom partnerstvu s osobom istog spola 0,01%, u neformalnome životnom partnerstvu s osobom istog spola 0,03%, dok čak 46,61% stanovnika ne živi ni u jednoj vrsti zajednice.

popis stanovništva 2021.

popis stanovništva 2021. | foto: DZS

popis stanovništva 2021. | foto: DZS

popis stanovništva 2021. | foto: DZS

Za koga se grade stanovi?

Dakle, dok raste trend samačkih kućanstava, koji se opasno bliži udjelu od čak 50% u populaciji, građevinari uvelike planiraju izgradnju ogromnih, trosobnih i četverosobnih stanova. Stoga je opravdano postaviti pitanje: Za koga se grade novi stanovi?

Posebno ako se uzme obzir da je popis stanovništva izvršen prije dvije godine, a da će zgrade za koje je u lipnju izdana građevinska dozvola u najvećem broju slučajeva biti useljive u posljednjem kvartalu 2024. godine. Naime, time se stvara dodatni prostor za rast trenda samačkih kućanstava koji nije bio reverzibilan od 1971. godine.

Kako se kreću cijene kvadrata u novogradnji u Hrvatskoj u odnosu na zemlje u regiji pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap