Pretraga

Dostava namještaja: Kako trosjed ‘stvoriti’ u dnevnoj sobi i koliko to košta

A- A+

Bacili smo se u kupovinu i doznali kako organizirati dostavu namještaja u okviru online kupnje iz četiri trgovačka lanca koji prodaju namještaj i asortiman orijentiran na uređenje doma u Hrvatskoj. Doznajte tko časti besplatnom dostavu, koji su trikovi za besplatan transport barem jednog dijela puta, kao i gdje se plaćanje prijevoza na kućni prag ne može izbjeći.

trosjed | foto: Freepik

trosjed | foto: Freepik

Internet kupovina danas je sastavni dio života sve većeg broja građana. Tako se online kupuje baš sve, od wc papira i pilećih batkova, do elektronike i namještaja. No, dok je za wc papir i batkove vrlo transparentno što očekivati po pitanju cijena i rokova dostave, kada je u pitanja kupovina u trgovačkim lancima koji prodaju namještaj i asortiman orijentiran na uređenje doma situacija nije uvijek baš takva.

Zato smo odlučili istražiti cijene i uvjete dostave jednog trosjeda, prosječne cijene od 650 eura, u četiri trgovačka lanca koji poslovnice, skladišta ili dostavne točke imaju u svim većim hrvatskim gradovima. Pozicija kupnje nam je bila lokacija 280 kilometara udaljena od centrale tvrtke, u svim slučajevima – Zagreba.

Izdvojeni članak

Luksuzan namještaj ne mora biti skup – ovako kreirajte interijer vrijedan divljenja

Zaključak je poprilično neočekivan, ali i u skladu s onim što se o konfuziji s dostavom namještaja može pročitati na forumima i društvenim mrežama. Iz dvije trgovine naš trosjed smo mogli dobiti na kućni prag potpuno besplatno. U jednoj smo trgovini mogli izbjeći plaćanje dostave od 40 eura samostalnim odlaskom po narudžbu u 20 kilometara udaljen dostavni centar. Dok nam samo jedan trgovac nije ostavio nikakvu mogućnost nego za željeni komad namještaja kupljen preko interneta platiti preko 40 eura dostavu.

IKEA

Cijena paketne dostave u IKEA-i ovisi o specifičnosti proizvoda, težini i veličini narudžbe (paketa). No, postoji i dvije unificirane opcije dostave. ‘Standardni paket’ težine do 14,99 kilograma i dimenzija do 58 x 38 x 30 centimetara naplaćuje se 3,49 eura, dok se ‘Veliki paket’ težine do 29,99 kilograma, dimenzija do 180 cm (zbroj dužine+širine+visine paketa) naplaćuje 6,99 eura.

Naručili smo trosjed, dostava 79 eura u stan na drugom katu i bit će izvršena kroz 6 dana. Isti trosjed ima opciju dostave za duplo manju cijenu, 39,99, ako ste ga se dostavlja na kolni prilaz zgrade. No u tom slučaju rok dostave pomiče se na 8 dana.

Super je i što IKEA ima 6 dostavnih centara (Dubrovnik, Split, Rijeka, Pula, Zadar, Osijek) gdje se dostavljen online kupljen namještaj može pokupiti besplatno. Također, ista opcija je moguća na 4 IKEA lokacije za preuzimanje – Zagreb Zapad, Čakovec, Varaždin, Slavonski Brod. No, treba znati kako robu koja se dostavlja na ovaj način nije moguće i platiti na ovim lokacijama, odnosno da se dostavu obavlja tek nakon uspješnog online plaćanja.

JYSK

Isporuku artikala nakon online kupnje JYSK obavlja do prvog kolnog prilaza u slučaju da vozilo dostavne službe ne može prići adresi kupca. I ova tvrtka razlikuje dvije vrste dostave. Dostavu manjih artikala u obliku paketa poput popluna, ručnika i posteljine, te dostavu artikala s oznakom ‘kućna dostava’ koja se donosi na velike artikle poput madraca, kreveta i namještaj.

Minimalni iznos dostave u JYSK-u je 2,99 eura, a cijena se povećava razmjerno povećanju veličine artikala i udaljenosti adrese dostave. Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 eura na više trenutno je besplatna. Tako da za dostavu našeg klasičnog trosjeda ne bi platili ništa. Za probu, pokušali smo s dostavom na 280 kilometara udaljenu lokaciju naručili 375 eura vrijedan trosjed, no bez obzira na cijenu nižu od 500 eura, dostava je i dalje bila besplatna. Bez konkretnog obrazloženja zašto.

JYSK također nudi dvije opcije u okviru kojih željene artikle odabrane u online shopu možete sami pokupiti u njihovim poslovnicama bez naplate dostave. To je prikup po rezervaciji artikla Click & Collect. Nakon online rezervacije artikla narudžba je u odabranoj trgovini spremna u roku od 30 minuta i može se pokupiti kroz naredna 2 radna dana, te se može platiti pri preuzimanju u JYSK trgovini.

Tu je i besplatna dostava u trgovinu za koju se proizvodi pakiraju glavnom skladištu u Poljskoj. S obzirom na to, na isporuku u ovoj varijanti čeka se od 5 do 10 radnih dana prije. Uz napomenu kako je ova opcija dostupna samo za narudžbe od 59 eura na više.

Izdvojeni članak

Za ovaj komad namještaja možda još niste čuli, ali poželjet ćete ga imati u domu

Lesnina

Lesnina sve svoje proizvode dostavlja od ponedjeljka do petka. Cijena paketne isporuke je 3,90 eura, a cijena cargo isporuke je 26,50 eura uz 9 eura nadoplate za otoke. Za dostavu trosjeda koji smo odabrali na računu nam je bio istaknut trošak dostave od 26,50 eura. No, treba napomenuti kako je u Lesnini također za robu od 530 eura na više dostava besplatna! No samo za prvi pokušaj dostave. Ako unatoč najavama ne preuzmete robu u dogovorenom terminu drugi dolazak dostavljanja se naplaćuje.

Ukoliko ne želite dostavu proizvoda kupljenih putem webshopa, robu možete podići i sami u jednoj od Lesnina trgovina/skladišta. U narudžbi je potrebno odabrati opciju ‘osobno podizanje’ kod svakog pojedinog artikla te potom poslovnicu za podizanje robe. Opcija nije dostupna za sve artikle i ovisi o raspoloživosti proizvoda u odabranoj poslovnici/skladištu.

Naručeni proizvodi koji su cargo (veliki artikli) dostavljaju se do kolnog ulaza. Prilaz ulazu mora biti slobodan, u suprotnom dostava se vrši do najbliže točke na kojoj je istovar moguć. Postoji mogućnost dostave s unosom robe u stan/kuću koja se organizira na zahtjev, odnosno za ovu opciju treba se poslati poseban e-mail. Isporuka se u ovom slučaju obavlja u suradnji s našim dostavnim službama Gebruder Weiss i DPD.

Za paketne isporuke Lesnina ima dostavu do vrata stana/kuće, a kurirska služba DPD koja ovu uslugu za Lesninu obavlja nudi i uslugu preusmjeravanja paketa na ‘sigurnu’ lokaciju (kod susjeda, na radno mjesto) ili u jednu od 840 paketnih stanica.

Izdvojeni članak

Želite dati novi izgled starom namještaju? Poslužite se s ovih devet trikova s TikTok-a!

Emmezeta

Kada je u pitanju Emmezeta, u zoni udaljenosti 100 km od prodajnog centra dostupne su tri vrste usluge: dostava do kolnog prilaza, dostava do ulaza u objekt i dostava i/ili montaža s unosom robe u objekt. Usluge se obračunavaju isključivo po cjeniku ovisno o količini i gabaritima kupljenih proizvoda.

Nakon što smo izabrali naš klasični trosjed, u vrijednosti od 7o0 eura, jedini način da doznamo cijenu dostave bio je da krenemo na virtualnu blagajnu. Nakon što smo prošli proceduru dobili smo cifru od 42,48 eura. Uz napomenu da isporuku možemo očekivati tek između 6. i 15. prosinca, iako u informacijama za kupce stoji da se dostava obavlja u roku od 3 do 12 dana, uz mogućnost Express dostave u roku od 48 sati u gradu koji ima Emmezeta poslovnicu.

U pokušaju da izbjegnemo plaćanje dostave istražili smo, te doznali da Emmezeta također nudi mogućnost preuzimanja proizvoda u nekoj od poslovnica. No, čini se, uvelike samo u teoriji. Trosjed koji smo odabrali nije bio dostupan niti u jednoj od 11 poslovnica. Bili smo uporni, pa smo na ovaj način pokušali doći do jeftinijeg načina dostave promjenom artikla. No, niti jedan od ukupno 20 trosjeda niti je bio raspoloživ za ovakav način preuzimanja kupljenog u niti jednoj poslovnici.

Upoznajte ovdje 5 top aplikacija za uređenje doma koje će vam olakšati život.

Copy link
Powered by Social Snap