Pretraga

Kreće realizacija marine u luci Porto Baroš u Rijeci: Investicija od 50 milijuna eura

A- A+

Uručenjem ugovora o koncesiji te otvorenjem vrata buduće marine za građane, u Rijeci je započela realizacija projekta izgradnje buduće ACI marine Rijeka u luci Porto Baroš. U pitanju je najveća investicija u nautički turizam u povijesti RH, veća od 50 milijuna eura.

Ovu investiciju će provesti društvo ACI-GITONE. Nastalo u suradnji dvaju regionalnih lidera, najvećeg lanca marina na Mediteranu – ACI d.d. i tvrtke GITONE Kvarner d.o.o. kao jednog od najeminentnijih domaćih aktera u području turističkih i hotelijerskih usluga, društvo ACI-GITONE za ovo pomorsko dobro od gotovo 106 tisuća četvornih metara ostvarilo je koncesiju na 30 godina.

Realizacija ovog kapitalnog strateškog projekta iznjedrit će najluksuzniju i tehnološki najnapredniju marinu, ne samo na Jadranu, već i na Mediteranu. Prilikom uručenja ugovora koncesionaru, tvrtki ACI-GITONE, buduća ACI marina Rijeka po prvi put otvara svoja vrata građanima Rijeke i njihovim gostima.

Ciklus investicija na području Rijeke

Na uručenju ugovora je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, koji je rekao kako od svih projekata koje trenutno ostvaruju u Rijeci, od Zagrebačke obale i ceste D403 (koja će se otvoriti ovo ljeto), projekt ACI marine u Porto Barošu šlag na tortu cijelog ciklusa investicija na području grada. Rekao je kako će izgradnjom nove Aci marine Rijeka ovaj centralni dio grada postati primamljiv, atraktivan i zaista Rijeku promijeniti u pravom smjeru.

– Projekt izgradnje ACI marine Rijeka mijenja vizuru Rijeke, vraća Rijeku moru. Ova marina dugo je najavljivana, prošla je već i sve procedure, a iznimno je važno naglasiti kako ima podršku svih dionika važnih za realizaciju samog projekta – Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Vlade Republike Hrvatske, rekao je Butković.

Na uručenju ugovora je bio bivši riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel, kao i sadašnji, Marko Filipović. Rekao je kako je ovime napravljen korak prema realizaciji ovog vrlo velikog i važnog projekta za rijeku. Istaknuo je da do 2025. godine ovdje očekuje vezane jahte i brodice.

Izdvojeni članak

Uskoro slijedi izgradnja nove luke u Rijeci: Porto Baroš će biti najluksuznija marina u Hrvatskoj

Promjena izgleda grada

– Uređenjem ACI marine Rijeka ne samo da će se promijeniti izgled ovog dijela grada, već se radi o projektu koji je bitan je za pozicioniranje Rijeke kako na turističkoj, tako i gospodarskoj mapi Hrvatske i šire regije, kazao je gradonačelnik Filipović, dodavši kako ne sumnja da će tvrtka ACI-GITONE ispuniti ugovorne obaveze.

Buduća ACI marina Rijeka će s oko 230 vezova i mnoštvom sadržaja u potpunosti promijeniti vizuru grada Rijeke i turističku ponudu čitavog Kvarnera te Republike Hrvatske, a u prvoj fazi djelovanja planira se i više od 130 novih radnih mjesta. Osim za nautičare, nova će marina u svakom trenutku biti otvorena i za građane Rijeke te njihove goste.

Prostor Porto Baroša koji je dosad građanima bio nedostupan, otvara svoja vrata te će omogućiti Riječanima i drugim posjetiteljima na korištenje šetnicu, restorane, trgovine i mnoštvo drugih sadržaja koji će uvelike doprinijeti unaprjeđenju društvenog života grada Rijeke.  Izgradnjom ACI marine Rijeka u potpunosti će se promijeniti vizura grada, a Rijeka će se iz tranzitne luke transformirati u turističko središte koje će privlačiti nautičare.

Anđelko Petrinić, član Uprave, ACI-GITONE d.o.o. rekao je kako je im je suradnja između tvrtki ACI d.d. i GITONE Kvarner d.o.o. omogućila je zajedničko korištenje znanja, iskustva i resursa kako bi stvorili ovu impresivnu marinu.

Nova atrakcija na nautičkoj karti Mediterana

– Vjerujem da će ACI marina Rijeka biti nova atrakcija na nautičkoj karti Hrvatske, ali i čitavog Mediterana, koja će privlačiti brojne ljubitelje mora i plovidbe, kao i pomorskih aktivnosti. Zahvalan sam na prilici da u potpunosti promijenimo vizuru našega grada, ali i da svojim doprinosom unaprijedimo kvalitetu života naših građana koji će na dosad nedostupnom području dobiti novi centar grada otvoren za sve, poručio je Petrinić.

Izdvojeni članak

Koncesija za marinu u Porto Barošu: Interesa ne nedostaje kada je u pitanju najveća turistička investicija u području nautičkog turizma

Član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d., Josip Ostrogović, dodao je kako su građani jedan od ključnih razloga zbog kojih se krenulo u izgradnju ovog projekta. Rkeao je kako je njihov cilj pružiti ne samo sigurnu i udobnu luku za plovila, već i vrhunsko iskustvo za sve goste, ali i građane. Njih je pozvao da dođu i razgledaju prostor buduće ACI marine Rijeka, te samim time i novi centar grada. Kako je rekao, ‘Dobrodošli u budućnost grada Rijeke!’.

– Današnji dan jedan je od ključnih datuma u 40 godina dugoj povijesti tvrtke ACI d.d. te dokazuje da se vodimo krilaticom Djela, a ne riječi. Izgradnja ACI marine Rijeka u luci Porto Baroš predstavlja prekretnicu u sektoru nautičkog turizma Republike Hrvatske, ali i cijele Europe, posebice Mediterana. ACI marine predstavljaju sinonim za izvrsnost i sigurnost, a izgradnjom nove marine u Rijeci, vjerujem da ćemo opravdati navedene epitete, naglasio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave, ACI d.d.

Podsjećamo, u prosincu prošle godine predstavljeni su i rezultati studije o utjecaju na okoliš luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci. Zaključak studije je da realizacija ovog zahvata u potpunosti pozitivno mijenja cjelokupno stanje. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap