Pretraga

Nafta je u prva dva tjedna ove godine poskupila za 10 posto

A- A+

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prva dva tjedna nove godine cijene nafte su skočile više od 10 posto. Na svjetskim tržištima su cijene nafte porasle četvrtoga tjedna za redom i dosegnule najviše razine u dva i pol mjeseca jer trgovci očekuju rast potražnje, dok je ponuda i dalje ograničena.

Benzinska postaja | Unsplash

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 5,4 posto, na 86,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto, na 83,82 dolara. Skok cijena na najviše razine u dva i pol mjeseca zahvaljuje se nadi trgovaca da će potražnja za naftom rasti, usporedo s rastom gospodarstava, jer širenje omikrona nije izazvalo toliko restriktivnih mjera kao prijašnje varijante koronavirusa, prenosi Novi list.

Izdvojeni članak

Ministar Ćorić o poskupljenju plina: ‘Vidim mogućnost umanjenja ovog udara, ali zamrzavanje cijena nije realno’

Uz to, u fokusu trgovaca je manja nego što se očekivalo ponuda vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika predvođenih Rusijom. Članice OPEC-a proizvele su u prosincu samo 70 tisuća barela dnevno više nego u studenome, a dogovor od prošlog ljeta otvorio im je prostor za povećanje za 253 tisuće barela dnevno.

Neke zemlje nisu uspjele iskoristiti dodijeljene im kvote zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja s održavanjem bušotina u vrijeme pandemije covida-19, pa bi potražnja mogla nadmašiti ponudu.

Izdvojeni članak

Bill Gates ulaže 15 milijardi dolara u projekte koji će sniziti troškove proizvodnje zelenog čelika i zelenog vodika

– Kada uzmete u obzir činjenicu da OPEC+ još ni izdaleka nije dosegnuo ukupnu proizvodnu kvotu, moglo bi se zaključiti da će približavanje potražnje ponudi postati faktor koji će u idućim mjesecima najsnažnije podupirati cijene, ističe Stephen Brennock iz PVM-a.

Potporu cijenama pružila je i slabost dolara jer to povećava kupovnu moć vlasnika drugih valuta, a time i potražnju za naftom. Zabrinutost za ponudu zasjenile su vijesti da Kina planira oko Lunarne nove godine provesti novu dražbu nafte iz strateških rezervi u sklopu inicijative skupine zemalja, predvođenih SAD-om, čiji je cilj obuzdavanje rasta cijena.

Izdvojeni članak

Barcelona građanima nudi super ‘trampu’: U zamjenu za automobil dobijete besplatan javni prijevoz

Američko ministarstvo energetike objavilo je prošloga tjedna da je prodalo 18 milijuna barela nafte iz strateških rezervi. Uzlet cijena nafte mogla bi ipak zakočiti zabrinutost za potražnju u Kini zbog širenja omikrona na gradove Dalian i Tianjin. Mnogi su gradovi, uključujući Peking, pozvali građane da ne putuju za novogodišnje praznike, koji traju od 31. siječnja do 6. veljače.

Nafta je u prva dva tjedna ove godine poskupila za 10 posto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap