Pretraga

Bill Gates ulaže 15 milijardi dolara u projekte koji će sniziti troškove proizvodnje zelenog čelika i zelenog vodika

A- A+

Utjecaj klimatskih promjena sve je više zainteresirao najbogatije ljude na svijetu, tako nakon Elon Muska i Jeff Bezosa, nekadašnji najbogatiji čovjek svijeta Bill Gates ulaže u projekte čiste energije. Osnivač Microsofta ima u planu uložiti čak 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije kroz privatno-javni fond, Breakthrough Energy Catalyst, koji je dio grupacije Breakthrough Energy koju je Gates osnova 2015. godine.

Bill Gates | Screenshot/Youtube

Projekti bi se trebali odvijati u SAD-u, Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, a krajnji cilj je pomaganje tim zemljama dosezanje nulte emisije CO2 u atmosferu, prenosi Lider Media. Također se spominju i četiri ključna područja ulaganja: izravno hvatanje zraka, zeleni vodik, zrakoplovno gorivo i tehnologije skladištenja energije.

– Na web stranici fonda, BEC se opisuje kao program koji pokazuje kako možemo financirati, proizvoditi i kupovati nova rješenja koja će poduprijeti niskougljično gospodarstvo, navodi CNBC.

Izdvojeni članak

Hrvatska u energetskoj tranziciji s dizelskih goriva

Breakthrough Energy Catalyst se nalazi unutar veće grupacije kojom sada želi financirati velike projekte. Gates je do sada prikupio više od 1,5 milijardi američkih dolara od poduzeća i ulagača. Izvršni direktor BE-a, Jonah Goldman, izjavio je za Financial Times da fond u konačnici planira mobilizirati deset puta veći iznos, točnije 15 milijardi dolara. Taj kapital planiraju dobiti kroz filantropske donacije, ulaganja u dionice i ugovorima o kupnji proizvoda.

– Ovo su veliki projekti koji će zahtijevati mnogo kapitala, rekao je Goldman za Financial Times.

Izdvojeni članak

HEP ulaže 4 milijarde kuna u hidroelektrane do 2030. godine, a Hrvatska dobiva i prvi energetski park

Također, zbog navoda će projekti biti usmjereni i na stvaranje tržišta za zelene proizvode, tehnologije i snižavanje troškova proizvodnje za materijale kao što su zeleni čelik i zeleni vodik, fond su podržali grupa ArcelorMittal i proizvođač automobila General Motors. No, još je u rujnu BEC objavio da je osigurao ulaganja i od Microsofta, BlackRocka, American Airlinesa, Boston Consulting Group, Bank of America, a dobio je i potporu od Ministarstva energetike SAD-a i Europske komisije.

Copy link
Powered by Social Snap