Pretraga

Nakon dugog iščekivanja počinje gradnja ‘Autoceste mira’ vrijedne milijardu eura

A- A+

‘Autocesta mira’ ukupne duljine 77 kilometara spajati će Niš i Prištinu kao dio prometne mreže koridor 7. Ukupna vrijednost projekta procjenjena je na preko milijardu eura.

autocesta | unsplash

1. studenog počinju radovi na dugoočekivanoj “Autocesti mira” koja će se protezati od Niša preko Merdara do Prištine.  Iako su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministrica Mihajlović najavljivali kako će cijeli projekt biti dovršen do 2020. godine, radovi ipak počinju tek sad, nakon što je potpisan ugovor između JP Koridori i konzorcija Strabag AG i Strabag d.o.o. o izgradnji prve dionice autoceste. Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prva dionica autoceste na relaciji Merošina – Merošina 1 iznosi 32,6 kilometara, a obuhvaćati će čak dvanaest mostova, šest tunela te veći broj vijadukata i nadvožnjaka. Prva etapa gradnje odnosi se na poddionicu duljine 5,5 kilometara, a daljnji radovi nastaviti će se po njenom završetku.

Izdvojeni članak

Preko novog graničnog prijelaza prešlo već 700 putnika

Vrijednost poluprofila dijela autoceste od Niša do Pločnika procjenjena je na 255 milijuna eura, od čega je 100 milijuna eura osigurano kreditom od Europske investicijske banke (EIB), dok je 40,6 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Investicijskog fonda za Zapadni Balkan. Kredit od dodatnih 85 milijuna eura trebao bi biti odobren od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok će ostatak biti financiran iz proračuna Srbije.

Prema objavi Koridora Srbije ugovor je dodjeljen bez javnog poziva zato što se nabava radova provodi u skladu  s Vodičem za nabave za projekte financirane od strane Europske investicijske banke (EIB) te zakonski sukladno tome ne postoji obaveza javnog poziva.

Izdvojeni članak

Iz Hrvatskih autocesta objavili da će Slavonika dobiti novi čvor: Evo gdje će se graditi

Dionica autoceste koji kreće u gradnju dio je veće cjeline nazvane “Autocesta mira” jer će povezivati Srbiju, Albaniju i Kosovo te je ministrica Mihajlović izjavila kako autocesta “osim što je strateška, ima i politički značaj”.
Bivši predsjednik i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli još prije dvije godine pozdravio je izgradnju autoceste nazvavši ju “velikim korakom prema miru s Kosovom”.

Ukupna vrijednost projekta “Autocesta mira” premašuje milijardu eura, a sa svojih 6 traka trebala bi osigurati bolju povezanost preko 500 000 ljudi te u konačnici završiti u 383 kilometra udaljenom Draču. Prema navodima EBRD-a autocesta spada u produžetak Transeuropske prometne mreže koja povezuje Bliski Istok i Istočni Mediteran te je dio mreže koridora 7.

Paneuropski prometni koridori | izvor: Hrvatska enciklopedija

Copy link
Powered by Social Snap