Pretraga

Napokon kreće gradnja: Odbačena žalba turske tvrtke, Strabag gradi dionicu Hrv. Leskovac – Karlovac

A- A+

Nakon što je prošlo više od godinu dana otkako je zaključeno nadmetanje za odabir izvođača radova na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, čini se da je napokon poznato tko će biti izvođač radova. Tvrtka Strabag je i tada pobijedila na natječaju, ali se zbog žalbi drugoplasirane tvrtke cijeli proces oduljio. DKOM je napokon donio konačnu odluku i žalba je odbačena kao neosnovana.

papirologija

Papirologija | foto: Pixabay

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave samostalno je i neovisno državno tijelo nadležno za rješavanje o žalbama u postupcima javne nabave, koncesija i javno-privatnog partnerstva. Upravo su oni donijeli odluke u žalbenom predmetu koji se tiče odabira izvođača radova na građevinskom i elektroenergetskom željezničkom infrastrukturnom podsustavu Projekta ‘Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac’.

Posljednja verzija dokumentacije o nabavi objavljena je 15. veljače 2021. godine, a u njoj stoji, kao i u prve dvije, kako je procijenjena vrijednost nabave 2.042.900.000,00 kn (bez PDV-a), dok je ponuda Strabaga, koja je i odabrana, iznosila 1.713.193.221,29 kn (bez PDV-a) i tako bila druga najniža.

Jedina niža je bila ona od kineske tvrtke China Railway Eryuan Engineering, koja je iznosila 1.285.217.942,75 kn (bez PDV-a). Ponuda kineske tvrtke je proglašena nevaljanom uz objašnjenje da ponuditelj nije uspio dokazati da radove koji su predmet nabave može uspješno izvesti po ponuđenoj, neuobičajeno niskoj cijeni ponude.

Izdvojeni članak

Prugu Hrv. Leskovac-Karlovac gradit će Strabag: Kineska ponuda najniža, ali ‘nerealna’

I dok je Strabag ostvario najveći broj bodova na natječaju (100,00), drugorangirana je bila turska tvrtka koja je ostvarila 99,36 bodova i koja već neko vrijeme odugovlači ovaj proces zbog žalbi. Turska tvrtka Kolin Inşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş se prijavila na natječaj s ponudom od 1.725.421.579,41 kn (bez PDV-a), što je ipak više od Strabagove.

Nakon što se turska tvrtka dva puta žalila na proces, sada je DKOM donio odluku s kojom se njihovom žalba odbija kao neosnovana, a odbijen im je i zahtjev za naknadu troškova žalbenog postupka. Nakon dvije žalbe, turska tvrtka više nema pravo na žalbu, što znači da bi nekad uskoro konačno mogla i započeti izgradnja na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac. Podsjećamo, od objave prve dokumentacije o javnoj nabavi prošlo je skoro dvije godine – prvi put je objavljen 4. rujna 2020. godine.

Čitavu odluku DKOM-a možete pročitati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap