Pretraga

Skoro godinu dana od potresa s radom počinje Informativni centar ‘Obnova’

A- A+

Skoro godinu dana od zagrebačkog potresa, točnije njih 358, tijekom kojih su građani postavljali brojna pitanja vezana uz obnovu njihovih domova, otvara se Informativni centar ‘Obnova’. Unatoč tome što je prošlo toliko dana obnova grada Zagreba, po donesenom Zakonu o obnovi, još uvijek nije započela. Dio građana trajno je napustio svoje domove, a dio se svakodnevno bori s brojim birokratskim pitanjima. No, glavno je pitanje hoće li s otvaranjem Informativnog centra krenuti obnova?

obnova

Informativni centar ‘Obnova’ | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine danas će za rad sa strankama otvoriti Informativni centar ‘Obnova’ u Zagrebu.

Skoro godinu dana od zagrebačkog potresa s radom će danas započeti Informativni centar ‘Obnova’, najavljuju iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Centar se otvara na adresi Ulica kneza Mislava 2 u Zagrebu.

Riječ je o Centru koji je zajednički pothvat Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji se kako navode, osniva s ciljem pomoći građanima s područja grada Zagreba i okolnih županija čije su nekretnine stradale u potresima.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda centar Zagreba dok se čeka obnova

Savjeti s Facebooka sele u Centar

Brojni građani Zagreba u proteklih su godinu dana od Ministarstva tražili brojne informacije o onom što će se dogoditi s njihovim domovima, kada će krenuti obnova i kako se za nju prijaviti. Tijekom 358 dana, u kojima su se dogodili i razorni potresi na području Sisačko-moslavačke županije, građani su na brojne načine pokušavali doći do informacijama kako o značenju oznaka koje su njihove nekretnine dobile, tako i o papirologiji potrebnoj za predaju zahtjeva za obnovu.

U cijelom procesu, u kojem su u javnost izlazile i točne, i polu-točne, ali i u potpunosti netočne informacije, dio građana snašao se na društvenim mrežama na kojima su za savjete pitali, i još uvijek pitaju, stručnjake iz Ministarstva i Fonda.

Izdvojeni članak

Ovo su 24 odgovora na najčešća pitanja o obnovi nakon potresa

Otvaranjem Informativnog centra ‘Obnova’ sve bi se to trebalo promijeniti.

Osim stručnjaka iz Ministarstva, Fonda i Središnjeg državnog ureda pomoć i savjete građanima će pružati i članovi Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu. Radno vrijeme Centra bit će od ponedjeljka do petka od devet do 17 sati, a subotom od osam do 13 sati.

Informativni centar danas će otvoriti ministar Darko Horvat.

Izdvojeni članak

U funkciju stavljena najbrža aplikacija: Kreće predaja elektroničkih zahtjeva za obnovu

‘Maksimalno olakšavanje predaje zahtjeva za obnovu’

Prilikom otvorenja Informativnog centra ‘Obnova’ ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat naglasio je kako je riječ o još jednom načinu na koji se građanima želi maksimalno olakšati postupak predaje zahtjeva za obnovu.

– Nakon sve zakonske regulative koju je bilo potrebno donijeti, Ministarstvo sada ima dva glavna prioriteta. To je, prvenstveno, omogućiti građanima što brže i lakše podnošenje obrazaca za obnovu te izdavanje odluka putem kojih oni ostvaruju određeno pravo. Upravo smo pred donošenjem prvih takvih odluka koje će se zatim upućivati Fondu i Središnjem državnom uredu na postupanje i početak organiziranja obnove na terenu, rekao je ministar Horvat.

prezentacija obnova

Provođene obnove privatne zgrade | foto: Fond za obnovu

Zaprimljeno 3.972 zahtjeva za obnovu

Kako smo već pisali, Ministarstvo je u petak 12. ožujka objavilo i Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Za radove hitne sanacije zgrada oštećenih potresom Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad je odobrilo 46.200.560,44 kuna. Kako navode riječ je o novčanoj pomoći od 12.000 kuna po svakoj samostalnoj jedinici u oštećenoj zgradi za izvedene radove privremene zaštite zgrade odnosno sanacije dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržavanja opasnih dijelova zgrade.

Prema Zakonu o obnovi u Ministarstvo je zaprimljeno i 3.972 zahtjeva za obnovu odnosno dodjelu novčane koji se rješavaju te se uskoro očekuju i prve odluke o obnovi.

Copy link
Powered by Social Snap