Pretraga

Top 3 svjetske brane: Za gradnju jedne razmjestilo se 1,3 milijuna stanovnika

A- A+

Brane spadaju u najveće građevine na svijetu. U one veće ponekad su utučene tisuće tona betona i drugih materijala, a nerijetko se osmišljavaju, proračunavaju i grade niz godina. Postoji više vrsta, a po osnovnim kriterijima mogu se razlikovati velike i ostale brane. Stvaranjem akumulacijskog jezera ili pak privremenim zadržavanjem vodenog toka brane štite od poplava, a koriste se i za vodoopskrbu, natapanje. Kad su u pitanju hidroelektrane, brane imaju ulogu u proizvodnji električne energije. Teško ih je poredati po jednom kriteriju, jer se među sobom po mnogočemu razlikuju no, uzme li se u obzir više karakteristika, moguće je izdvojiti ‘najmoćnije’.

najveće brane na svijetu

Brana je hidrotehnička građevina koja se gradi preko riječne doline ili korita zbog iskorištavanja vodene mase. Stvaranjem akumulacijskog jezera ili pak privremenim zadržavanjem vodenog toka brane štite od poplava, a koriste se i za vodoopskrbu, natapanje te kad su u pitanju hidroelektrane, za proizvodnju električne energije.

Spadaju u najveće građene strukture i postoje različite vrste. Prema veličini i složenosti gradnje, razlikuju se velike i ostale brane, koje su visine manje od 15 metara. Velike brane trebaju isto tako imati ili krunu dulju od 500 metara, obujam umjetnog jezera iznad 1 milijun metara kubog, najveću poplavnu vodu koja se propušta preko preljeva veću od 2000 kubnih metara po sekundi te prelaziti neke druge mjere.

Izdvojeni članak

Obrana od lave na Islandu: Postavljaju nasipe veličine trokatnica

Budući da se brane razlikuju prema nizu različitih mjera, po dimenzijama, volumenu vode, proizvodnom kapacitetu i tako dalje, teško ih poredati po samo jednom kriteriju. Najviše brane prelaze visinu od 240 metara i 60 milijuna kubičnih metara volumena, dok najsnažnije hidroelektrične brane generiraju više od 10.000 megavata struje. Izdvajanjem glavnih karakteristika tako se ipak može govoriti o top branama najmoćnijih svjetskih hidroelektrana, stoji na Britannici.

3. Xiluodu (Kina)

Brana hidroelektrane Xiluodu izgrađena je na rijeci Jinsha, koja ima instalacijski kapacitet jačine 13,86 gigavata. Taj proizvodni  kapacitet čini ju jednom od najjačih hidroelektrana na svijetu. Njena konstrukcija krenula je 2005. godine, a brana visine 278 metara te širine 700, s radom je započela 2014. godine. Ima rezervoar kapaciteta 12.67 milijardi kubnih metara.

Riječ je o dvostruko zakrivljenoj brani projekta vrijednog 6,2 milijardi dolara, koji je gradila China Three Gorges Corporation (CTGPC). Rijeka Jinsha na kojoj je izgrađena pritok je Yangtzea, a hidroelektrana je izgrađena blizu provincija Yunnan i Sichuan. Ukupna elevacija krune 600 je metara, s betonskim dvostrukim zakrivljenjem dimenzije visine 285,5 metara visine i dužine 700 metara, piše water-tecnhology.

Za gradnju ove brane, ‘utučeno’ je do 16,72 milijuna kućnih metara betona, a konstrukcija sadrži sedam površinskih preljeva, i osam ispusta. Osim što proizvodi velike količine električne energije, brana hidroelektrane Xiluodu omogućava kontrolu plavljenja rijeke Yangtze.

brana Xiluodu | YouTube screenshot

2. Itaipu (Paragvaj/Brazil)

Dijeleći granicu između Brazila i Paragvaja, na rijeci Paraná, hidroelektrana Itaipu ima ukupni proizvodni kapacitet 14 gigavata. Gravitacijska je betonska brana na gornjem toku rijeke Paraná (tzv. Alta Paraná), sjeverno od grada Ciudad del Este u Paragvaju. U smislu proizvodnog kapaciteta, jedan je od najvećih realiziranih projekata za za proizvodnju hidroenergije.

U elektranu je ugrađeno 20 električnih turbogeneratora, koji su smješteni u centrali pri dnu same brane, no istovremeno u rad nije dopušteno puštati više od 18 vodnih turbina. Ova brana izgrađena je kao zajednički pothvat Paragvaja i Brazila, a u pitanju je kompleks brana i sljevova koji zaokružuje skoro 8 kilometara rijeke Alto Paraná stoji na Britannici.

Izdvojeni članak

Za Svjetsko prvenstvo 2030. kopa se 27,6km dug tunel između Europe i Afrike

Sama brana, građena je između 1978. i 1991. godine, a visine je 196 metara. Veliki betonski segmenti od kojih je građena pripojeni su kako bi oformili šuplju ‘komoru’. U sustav je 1991. instaliran osamnaesti električni generator, otkada proizvodnja energije stalno raste.

Jedna je od najvećih gravitacijskih betonskih brana, koju pokreću Francisove turbine snage 700 megavata. Budući da je maksimalni raspoloživi vodeni pad viši od projektiranog, stvarna snaga električnih generatora iznosi oko 750 megavata. a ima rezervoar koji se sjeverno proteže se oko 160 kilometara i u potpunosti je uronjena u slapove Guaíra.

brana Itaipu | YouTube screenshot

1. Tri klanca (Kina)

Po više kriterija, najveća i najsnažnija brana na svijetu ona je hidroelektrane Tri klanca u Kini. Ova brana, izgrađena na rijeci Yangtze, najveći je proizvođač struje na svijetu prema maksimalnoj količini struje generira. Ova brana, naime, može proizvesti 22,5 gigavata struje, a godišnje proizvodi do 95 teravata-sati, piše visualcapitalist.

Njen ogroman rezervoar koji pokriva oko 1.045 četvornih kilometara, podignut je zapadno od grada Yichanga u provinciji Hubei. Kad je krenulo projektiranje, Tri klanca je bio najveći inženjerski pothvat u Kini. Konstrukcija brane krenula je 1994., a projekt je završen 2006. godine. U svijetu inženjerstva, ovo je bila je najveća konstrukcija brane na svijetu, navodi Britannica, iako joj je kruna visoka ‘samo’ 185 metara.

Gradnja ove enormne konstrukcije koja dopušta plovidbu teretnim brodovima ipak nije prošla bez popratnih kontroverzi. Njezina je izgradnja, naime, potaknula razmještaj najmanje 1,3 milijuna ljudi iz okolnih mjesta te destrukciju prirodnih značajki i nebrojenih rijetkih primjera arhitektonske i arheološke baštine na predjelu gdje je podignuta.

brana Tri klanca | YouTube screenshot

U Saudijskoj Arabiji u planu je linearni grad budućnosti, ali planovi se sve više ‘povlače’. Kako napreduje ovaj projekt i što se mijenja pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap