Pretraga

Životni moto nesuđene ministrice graditeljstva Mirjane Čagalj: Uspjeh nikada ne dolazi preko noći

A- A+

Splićanka Mirjana Čagalj ipak neće biti nova ministrica graditeljstva, a njezino nesuđeno ministarsko mjesto će zauzeti prekaljeni HDZ-ovac Branko Bačić. Sukus je to političkog preokreta koji smo doživjeli jučer kada je Plenković smijenio donedavnog ministra Ivana Paladinu. Čagalj je dobila alternativnu ponudu da preuzme vođenje Središnjeg državnog ureda za obnovu umjesto također smijenjenog Gordana Hanžeka, ali ona je tu opciju odbila.

mirjana čagalj

Foto: Youtube screenshot; privredni.hr | Ravnateljstvo civilne zaštite RH | obrada bauštela.hr

Mirjana Čagalj je istaknuta članica HDZ-a koja nema zabilježenih afera, što se za posljednja dva ministra graditeljstva ne može reći. Diplomirala je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu 1990. godine, obnaša dužnost potpredsjednice HGK za graditeljstvo i promet od 2015. godine, a od 2012. godine je vanjska članica Saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Pred nju je stavljan totalno neočekivan preokret.

– Saznala sam to od premijera prije sat vremena. Ponuđeno mi je mjesto ministrice, ali je danas došlo do preokreta. Ponudio mi je da budem u tom timu ali o tome ćemo razgovarati nekom drugom prilikom, kazala je za RTL koji doznaje kako je Čagalj ponuđeno mjesto državnog tajnika Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordana Hanžeka čiju je smjenu na konferenciji za medije najavio premijer Plenković. Tu je ponudu navodno odbila. Plenković je pak obrazložio izbor Branko Bačića istaknuvši kako je on jedan od njegovih najbližih suradnika.

– Zna sve što se događa u vladi. Ima jako veliko životno iskustvo, bio je ranije na čelu tog ministarstva. Uvjeren sam da će dati veliki dopinos ovom procesu. Očekujem da jako puno i jako brzo ubrza obnovu. Zahvalit ćemo se gospodinu Hanžeku (op.a šef Ureda za obnovu), bit će dosta promjena, rekao je premijer.

Izdvojeni članak

Plenković odabrao petog ministra graditeljstva u svojem mandatu – Branka Bačića

Dobitnica nagrade KOLOS za dostignuća u graditeljstvu

Mirjana Čagalj je bila u Nadzornom odboru Zračne luke Split kao predstavnica grada, a danas je u Nadzornom odboru Hrvatskih cesta. Na stranicama HGK o Mirjani Čagalj kao potpredsjednici stoji kako je dobitnica nagrade KOLOS za dostignuća u graditeljstvu, dok je 2019. godine dobila nagradu za Europsku osobu za područje poslovnih udruženja. Primila je i priznanje za poseban doprinos suradnje komora, gradova i sveučilišta u Jadransko-jonskoj regiji te za izniman doprinos razvoju i unapređenju regionalne suradnje FORUM-a AIC i Privredne komore Bosne i Hercegovine. Dobitnica je počasne titule za ambasadoricu makro-regionalne strategije za svoj dosadašnji doprinos jačanju gospodarske i političke suradnje u jadransko-jonskoj regiji. 2021. godine, kao i Povelje LUMINA MOSTARIENSIA za poseban doprinos međuregionalnoj suradnji.

Od 2013. godine Čagalj je bila izvršna direktorica u Metroholdingu, dioničkom društvu koje u svojoj djelatnosti navodi iznajmljivanje i prodaju vlastitih nekretnina i upravljanje drugim društvima temeljem uloženog kapitala, kao što su Partner banka i Hotel Park-Potestas d.o.o.

Nesuđena ministrica graditeljstva se aktivno bavi tenisom od sedme godine, a svoj je životni moto „Uspjeh nikada ne dolazi preko noći“ usvojila tijekom svoje sportske karijere. Naučila je da se za svaku pobjedu treba dobro potruditi, s istim životnim motom se vodi i kroz brojne izazove u poslovnoj karijeri, navode o njoj na službenim stranicama HGK. Hotel Split Radisson, Hotel Park, Umjetnička akademija, većina poštanskih ureda, crkve i Zračna luka Split samo su neki od projekata iza kojih stoji stručni nadzor Mirjane Čagalj.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo reklo Paladini da ne bi trebao sudjelovati u projektu Kupari, Paladina: ‘Neću raditi na projektu’

Pet ministara graditeljstva u mandatu premijera Plenkovića

Branko Bačić tako je ipak izabran za nasljednika Ivana Paladine, sveučilišnog specijalista ekonomije koji je na poziciji ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bio tek deset mjeseci.

Paladina nije bio stranački čovjek, ali je bio percipiran kao blizak vladajućoj stranci. Premijer Plenković pri njegovom imenovanju je istaknuo kako je Hrvatska poštanska banka odlično radila dok je on tamo bio savjetnik, posebno je istaknuo zadnju odluku oko kupnje Sberbank Hrvatska. Paladini su otkrivene brojne afere od kojih je najznačajnija ona u kojoj je u poslovima oko preprodaje potraživanja nad građevinskom parcelom u Dubrovniku, a koja je bila u vlasništvu IGH-hrvatske tvrtke koja se bavi stručnim uslugama u građevinarstvu i znanstvenim istraživanjima, zaradio oko 5 milijuna kuna. Zamjera mu se što u deset mjeseci nije riješio nijedan slučaj vezan za obnovu od potresa na Banovini. Preostaje vidjeti hoće li ga riješiti budući ministar.

Inače, Plenković je započeo svoj premijerski mandat davne 2016., a prvi ministar mu je bio Lovro Kuščević koji je brzo otišao nakon afere sa zemljištem. Njega je naslijedio Predrag Štromar iz kvote HNS-a. Darko Horvat je bio ministar do veljače ove godine, odnosno dok nije bio uhićen. Njega je naslijedio Paladina koji se na poziciji zadržao tek deset mjeseci, a sada priliku da bude bolji od svojih prethodnika će imati Branko Bačić, peti ministar graditeljstva u mandatu premijera Plenkovića.

Copy link
Powered by Social Snap