Pretraga

300 gradilišta na Banovini čeka otvaranje, nema dovoljno građevinskih radnika

A- A+

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je aktivno 750 gradilišta od kojih se većina odnosi na obnovu, a 148 na izgradnju zamjenskih kuća. Paralelno čak 300 gradilišta čeka aktivaciju do koje ne dolazi zbog kroničnog nedostatka građevinske operative.

gradilište obnova

gradilište obnova | foto: Ministrastvo prostornog uređenja

U Sisačko-moslavačkoj županiji dosad je uloženo oko pola milijarde eura, aktivno je 750 gradilišta vezanih uz obnovu, te 148 na kojima niču zamjenske kuće, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja i graditeljstva, Branko Bačić prilikom redovnog obilaska gradilišta.

Manjak građevinskih radnika

Bačić je poručio kako će se radovi nastaviti istim intenzitetom, te da bi cjelokupna obnova na području Banovine trebala bi završiti za tri do četiri godine. No, i da dinamika radova ovisi o građevinskoj operativi koja još uvijek nema dovoljno radnika da zadovolji sve potrebe.

– Ministarstvo će sve predmete i zamolbe za obnovu riješiti najkasnije do kraja iduće godine. Jedino što mi možemo napraviti je ubrzanje procesa izdavanja rješenja, ali koliko će trajati sama obnova teško je procijeniti. Ovih dana smo poništili 300 gradilišta, jer nije bilo građevinske operative, rekao je ministar.

Izdvojeni članak

Obnova sakralnih kulturnih dobara na području Sisačko-moslavačke županije

Obnova sisačke Opće bolnice

Bačić je obišao radove na konstrukcijskoj samoobnovi zgrada u sisačkoj Žitnoj ulici, koje predstavljaju zaštićenu kulturno-povijesnu cjelinu te radove na obnovi objekta nove interne medicine u sisačkoj Općoj bolnici.

Obnova nove interne financira se sredstvima Fonda solidarnosti, a ukupna vrijednost radova, koji bi trebali biti završeni do kraja godine, iznosi nešto više od šest milijuna eura. Istaknuto je kako je ovaj objekt samo jedan dio opće bolnice u fazi obnove.

Obnavljaju se ili grade novi objekti stare interne medicine, pedijatrije, bolničke kuhinje, citologije, patologije, bolničke ljekarne, psihijatrije, jodnog lječilišta, a u Petrinji stare i nove bolnice. Uz to, nabavljena i nova medicinska oprema vrijednosti 7,8 milijuna eura.

Podsjetimo, za obnovu objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa koji se financiraju iz Fonda solidarnosti ugovoreno je 330 projekata u vrijednosti 3,3 milijarde eura. Na području županije u tijeku je još realizacija 119 projekata obnove. Iz Fonda solidarnosti osigurane su tri milijarde i tri milijuna eura, a preostala sredstva iz državnog proračuna i NPOO-a.

Iz Ministrastva prostornog uređenja i graditeljstva obećali su kako će se kontejnerska naselja ispraziti do kraja ljeta, pogledajte ovdje što čeka stanare.

Copy link
Powered by Social Snap